M.G. LEONARD & SAM SEDGMAN : TJUVEN PÅ HIGHLAND FALCON – tar både tåg och klassiska pusseldeckare på stort allvar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Highland Falcon Thief (Adventures on Trains)
Förlag: Opal
Serie: Det stora tågäventyret (del 1)
Illustratör: Elisa Paganelli
Översättare: Jan Risheden
Genre: Deckare & Kriminalhistorier
Läsålder: 9-12 år
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2021-01-22

Det stora tågäventyret är en internationell bästsäljarserie som tar både tåg och klassiska pusseldeckare på stort allvar. Förlagan för äventyret på det lyxiga tåget Highland Falcon skulle kunna vara Agatha Christies The Mystery of the Blue Train. Ett mycket värdefullt halsband försvinner – och alla är misstänkta.

Harrison Beck har följt med sin morbror Nat som är journalist med resor och tåg som sin specialitet. Inledningsvis är Harrison inte så intresserad av gamla ånglok som Highland Falcon. Allt förändras när han träffar Lenny – hon är passionerad tågnörd och har smugit sig ombord på resan som fripassagerare.

Ovärderligt kungligt smycke försvinner

När ett ovärderligt kungligt smycke försvinner är det Lenny som blir utsedd till syndabock. Men Harrison vet att hon är oskyldig. Däremot misstänker han precis alla andra på tåget. Till och med morbror Nat … Harrison gör sitt bästa för att lösa mysteriet genom att teckna och tänka, och han försöker att inte bli alltför distraherad av de underbara vita och fluffiga samojedhundarna. Vem vet … kanske är det hundarna som är skyldiga … eller i alla fall medbrottslingar? Åtminstone ligger det en metaforisk hund begraven någonstans.

Håller ångan uppe

Ånglok tuffar på i sakta mak, men äventyret går i en rasande fart. Man skulle kunna säga att författarna verkligen håller ångan uppe … Med glimten i ögat och med humor och finess. Det finns massor av människor att hålla reda på. Tack och lov ritar Harrison av alla, så det finns ett register att rådfråga. De träffande bilderna är gjorda av Elisa Paganelli – och den som vill hålla jämna steg med Harrison och lösa mysteriet bör även studera bilderna, inte bara texten.

Debuterande tågentusiast möter bästsäljande krypexpert

Sam Sedgman är debutant och stor tågentusiast, M.G. Leonard är rutinerad bästsäljarförfattare. De träffades redan på den tiden när hon höll på med serien Kryp. Nu har Leonard alltså gått från att nörda ner sig i insekter till att nörda ner sig i tåg … och det gör hon precis lika bra, om inte ännu bättre!

Dekadent lyx på hemmaplan

Det finns en härlig, dekadent lyx som följer med gammaldags ångloksresor – och det behöver inte vara den exotiska Orientexpressen, en resa genom England och Skottland går precis lika bra …

Vi har en plan!

Äventyret är helt fristående, men de som är observanta märker att personer som dyker upp i denna första bok, och saker som Harrison lär sig om ånglok, blir livsviktiga för Harrisons bokstavliga överlevnad i bok nummer fyra i serien … Det är strongt gjort av Sedgman och Leonard att ha en sådan intrikat plan utlagd redan från början. Inte ens de minsta detaljerna, som verkar ovidkommande i den här boken, är utan betydelse i det långa loppet.

print

Våra samarbetspartners