TUFFA GÄNGET – tilltalande karaktärer, men inte så roligt som det borde vara

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Bad Guys
Regi: Pierre Perifel
Originalröster: Sam Rockwell, Marc Maron, Awkwafina, Craig Robinson, Anthony Ramos
Svenska röster: Björn Bengtsson, Ole Ornered, David Lenneman, Mikaela Ardal Jennerfors
Premiär: 2022-05-13
Betyg: 3

Tuffa gänget är verkligen jättetuffa. De luras, bedrar och framförallt stjäler, och vilket dreamteam de är sedan. Herr Varg är den självklare ledartypen och en excellent ficktjuv. Sedan följer i tur och och ordning surmulne kassaskåpsexperten Herr Orm, hackern Fröken Tarantel, mästaren på förklädnader, Herr Haj och Herr Piraya, ”gorillan” med kort stubin.

De av er läsare som känner igen sällskapet ifråga har förmodligen läst Aaron Blabeys barnböcker för era telningar, men även om så inte är fallet lär ingen bli förvirrad. Presentationen av figurerna är hur tydlig som helst, och då har ändå filmmakarna fullständigt ignorerat att berätta någon långdragen ursprungshistoria.

Tuffa gänget arresteras

Istället kastas man hastigt och lustigt direkt in i en biljakt efter en kort scen på ett fik, och först senare när Tuffa gänget arresteras efter en stöt på en välgörenhetsgala får man anledning att ställa frågan om huruvida de kan reformeras? Lika stenrika som självgoda marsvinet och filantropen Professor Marmelad tror det medan statens guvernör Diane Rävsvans tvivlar, men hon ger likväl experimentet sin välsignelse.

Kupp för den goda sakens skull

Alla som nu tror att gänget misslyckas kapitalt med att uppvisa gott beteende kan räcka upp handen nu. För det är klart de inte kan. Ingen kan ens greppa konceptet med den simplaste goda gärning. Fast när Marmelad introducerar tanken med en ”kupp för den goda sakens skull” fattar de poängen. För det är klart att uppdraget att befria och därmed rädda tusentals marsvin från att bli utsatta för djurförsök är en no brainer.

Överraskad av twist

Fast historien slutar inte här. Flera vitala vändningar i historien väntar därefter, och jag skulle fara med osanning om jag hävdat att jag inte blev tämligen överraskad av minst en twist som serverades. Vilket förstås är ett gott tecken.

Actionsekvenserna i sin tur, inklusive den inledande biljakten är helt klart värda sin vikt i standardiserat guld, men det är samtidigt något som väl mycket präglat animerad film på senare år, så det vore väl synd att säga att knockout-effekten infinner sig i lika hög utsträckning som önskat.

Inte så roligt som det borde vara

Men karaktärerna är förstås tilltalande, och det ska villigt erkännas att de frågor som avhandlas vad gäller lojalitet och bot och bättring hanteras hyfsat väl och uppbyggligt utan att det blir direkt sockersött.

Så rolig som Tuffa gänget borde vara är den dock inte. Referenserna till diverse vuxenfilmer och dito regissörer, samt för all del också det sedvanliga tjafset mellan karaktärerna får en för all del att dra på munnen en del, men mycket mer än så är det inte.

Original kanske bättre än dubbat

Vem vet, kanske hade slagkraften varit större om man fått se originalversionen med fint folk som Sam Rockwell, komikern Marc Maron och Awkwafina istället för svensk dubbning på pressvisningen som bevistades istället, men det kan man förstås bara spekulera om.

print

Våra samarbetspartners