HERR OCH FRU ADELMAN (Mr & Mme Adelman)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Nicolas Bedos
I rollerna: Doria Tillier, Nicolas Bedos, Denis Podalydès

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-10-20

Nu blir det franskt här på JPS Media!

HERR OCH FRU ADELMAN känns kanske inte som en speciellt lockande filmtitel – det är en lite anonym och tråkig titel. Men – det här är inte bara en bra film, detta är en riktigt bra film! Det här är en film jag faktiskt känner att jag vill se om så snart den kommer på DVD, och jag vill visa den för andra.

För regin står Nicolas Bedos, manuset är skrivet av Bedos tillsammans med Doria Tillier; Bedos och Tillier är ett par i verkligheten – och det är de här två som även spelar herr och fru Adelman.

Den uppburne författaren Victor Adelman har avlidit. Efter begravningen söks änkan Sarah upp av en journalist, som skriver en bok om Victor. Sarah berättar om de 45 år hon levde tillsammans med Victor. Filmen är indelad i kapitel och vi får följa förhållandet från starten – när Sarah för första gången träffar Victor på en krog.

Genren är romantisk dramakomedi – med betoning på komedi. HERR OCH FRU ADELMAN är en film som lyckas vara ordentligt underhållande, trevlig, trivsam, och ofta rejält rolig i hela två timmar – den blir aldrig tråkig. Att paret Bedos och Tillier lyckas med detta, beror på att de skrivit ett smart manus med fantastisk dialog, och på att de själva gör titelrollerna – det finns kemi mellan herr och fru Adelman, och rollfigurerna är sympatiska även när de ställer till det. Det är sällan jag blir på så här gott humör av att se en film.

Vissa delar och många enskilda scener är fantastiskt roliga. Efter att ha sett filmen var jag tvungen att berätta för min sambo om paret Adelmans son – som lider av låg intelligens, vilket Victor tycker är otroligt roligt när skolans rektor berättar om det. “Säger du att min son är elak – och korkad? Ha ha ha! Nej, jag skrattar inte, jag är chockad. Ha ha ha!”

De olika årtiondena är fint återgivna, med tidstypiska detaljer och attityder. Fast bäst är nog 1970-talet – kanske främst beroende på att Vincent Adelman var en skön snubbe på den tiden.

Mot slutet av filmen blir berättelsen mindre komisk och betoningen ligger på drama. En avslutande epilog är fullkomligt fantastisk – den överraskade mig ordentligt, och den är en av anledningarna till att jag vill se om filmen. Jag ser framför mig hur Nicolas Bedos och Doria Tillier skrattar belåtet i skrivarlyan efter att ha kommit på detta slut.

HERR OCH FRU ADELMAN är en underbar film. En av årets bästa filmer. Se den!

skriven 2017-10-19

print

Våra samarbetspartners