DC LEAGUE OF SUPER-PETS – skojfrisk fajting och satirisk humor i djurisk DC-rulle

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jared Stern och Sam Levine
Originalröster: Dwayne Johnson, Kevin Hart, Kate McKinnon, John Krasinski, Vanessa Bayer
Svenska röster: Fredde Granberg, Anis Don Domina, Louise Nordahl, Fredrik Hiller, Ceclilia Wrangel Skoug
Premiär: 2022-07-29
Betyg: 3

Superhunden Krypto är en produkt av 50-talet då serieförlaget DC genomgick en något förvirrad och lättsammare färgad tid. Denna period fick sin klimax med den ytterst pampiga tv-serien Batman, som hade premiär 1966, och därefter rullade tre säsonger på ABC.

Fast i dagens ofta seriösa DC-värld är en superhjältejycke förstås totalt daterad. Undantag finns för all del, användande av honom funkar till exempel definitivt i mörka Titans som djurisk sidekick till Superboy vid sidan av resten av de unga ”titanerna”.

Krypto och ett helt gäng superdjur

Ändå ter det sig mycket självklarare på pappret att sätta superhunden i fokus i en matinéfilm. Som här och nu i DC League of Super-Pets. Samtidigt har upphovsmännen bakom filmen uppenbarligen inte tyckt det räckt med bara Krypto i centrum, de har valt att samla ihop ett helt gäng superdjur istället. Allt för att underlätta för situationskomiken att nå fram via flera vitt skilda karaktärer. Samtidigt vet ju alla att det är mycket roligare att vara många när ett uppdrag ska genomföras. You know the drill, tänk till exempel i termerna sådana animerade rullar som Ice Age, Madagaskar och nu senast Tuffa gänget.

Frieri med Lois Lane är på lut

Men allt börjar och slutar för all del med Krypto. Han lever ett skönt harmoniskt liv som husse Clark Kent/Supermans enda livs- och sängkamrat, men mörka moln börjar synas i horisonten. Det verkar nämligen som om Lois Lane ska ta över huvudrollen i Stålis liv. Frieri är på lut.

Biter i en bit ost med kryptonit

Här ber jag ödmjukast om ursäkt om det framstår som om det här i första hand handlar om hundstackarens inre liv. För så är det förstås inte. Istället kastas man in i ett äventyr där han lär känna en kvartett andra fyrbenta varelser, som av en händelse råkar få superkrafter alltmedan Krypto själv olyckligtvis biter i en ost med en bit kryptonit i. Med förväntat resultat.

Justice League fajtas också

The bad guy här är för övrigt Lulu, ett maktgalet marsvin med drömmar om världsdominans och med ett givet mål i tankarna att i första hand befria sin senaste ägare Lex Luthor från inlåsning.

Här bör också nämnas att hela Justice League-gänget också dyker upp och fajtas med både Lulu och Luthor, men att det är Krypto och hans gäng som spelar förstafiolen råder det aldrig någon tvekan om.

Satirisk ton lär få vuxna att flina förnöjt

Inte heller känns det som om matinékänslan någonsin tappas bort. Situationskomiken och den skojfriska fajtingen är av den typiska sort som oftast verkar gå hem hos den yngre delen av publiken. På samma sätt inbillar jag mig väl att den verbala humorn med sina referenser och den medföljande satiriska tonen lär få de vuxna att flina förnöjt från och till.

Samtidigt är det lätt att uppskatta den nördfaktor som prologen från ett döende Krypton förmedlar. För inte visste jag att Krypto följde med lille Kal-El i den där minirakteten som skickades till jorden och paret Kent då det begav sig.

Koppling till Black Adam

Slutligen bör ett extraplus sändas ut till manusförfattarna för kopplingen i eftertexterna till Shazam-spinoffen Black Adam, som har premiär i oktober. Inte för att den här filmen på något sätt kan räknas till DC:s utvidgade universum, men tilltaget är likväl värt att notera för att den låtsas, och dessutom gör det på ett tämligen festligt sätt.

print

Våra samarbetspartners