MELODY RAG – det melodiösa hårdrocksbandet om sitt debutalbum: ”Vi ville inte begränsa oss genremässigt”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det svenska rockbandet Melody Rag har precis släppt sin fullängdsdebut Harlequin Blues. Bandet har sin bas i Malmö och delvis i Växjö. Musiken kan närmast beskrivas som klassisk melodiös hårdrock med anor från 70-talet och framåt, där såväl blues, folk och mer progressiva inslag kryddat med lite medeltida tongångar kan skönjas.

-Vi ville inte begränsa oss genremässigt, utan låtarna i sig har fått styra åt vilket håll skivan skulle gå när vi började skriva och spela in. Men det stod klart från början att skulle bli ett album där rockmusiken var tongivande.

Starka kompositioner och textmässig svärta och humor

Det är med andra ord en bred palett med stor pensel som sveper över soundet, dock med en röd tråd skivan igenom. Det är ett mycket välgjort album med starka kompositioner och medryckande melodier och speltekniskt väl hanterat. Texterna innehåller såväl svärta som humor. Det märks även att rådande pandemi har inspirerat till en viss stämning i vissa delar av musiken och texterna och avslutningen på skivan känns som en referens till Sjunde inseglet av Bergman.

Omslag speglar musiken visuellt

Skivans konvolut är full av referenser och anakronistiska detaljer och hintar om en tid då omslagen var en konstnärligt viktig del av helheten tillsammans med musiken. Det känns genomtänkt och välarbetat och har en konstnärlig och estetisk kvalitet över sig.

– Tanken med omslaget är också att det ska spegla musiken på ett visuellt plan och ha vissa kulturhistoriska referenser.
Framsidan på konvolutet är också därför medvetet anakronistiskt i sig.

Söker permanent sättning

Duon Daniel “Daxman” Axelsson och Lasse Dahl är de drivande musikerna i bandet och står för låtskrivandet och arrangerandet. Medmusiker har lånats in under inspelningen, men bandet söker nu efter en mer permanent sättning inför uppföljaren och framtida spelningar.

– Ambitionen är att får ihop en full sättning och kunna ge sig ut på vägarna igen och lire. Det är trots allt det som är drivkraften.

Påbörjat arbetet med uppföljaren

I dagsläget eftersöks bassist och trumslagare i första hand. Vid intresse kan man höra av sig till daxman.art@gmail.com.

Melody Rag har i skrivande stund påbörjat arbetet med uppföljaren till debutalbumet, som beräknas bli färdigt till hösten.

Daniel ”Daxman” Axelsson – text och citat

Melody Rag består på skivan av:
Daniel Axelsson – Lead vocals, lead and rythmn guitars, mandolin, harmonica and keyboards.
Lasse Dahl – Lead and rythm guitars, backing vocals, programming
Fritjof Ohlsson – Bass, backing vocals
Per Alexiusson – Organ and piano

print

Våra samarbetspartners