URTIDSDJUR spelade in sitt debutalbum i ett kapell och fick nobben av Neil Young

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Förra sommaren spelade vi i Urtidsdjur in vår debutfullängdare i ett litet kapell utanför Järlåsa, som ligger strax utanför Uppsala. Vi använda toaletterna som inspelningsrum för gitarrförstärkarna, vi placerade trumsetet framför altaret och vi stod och spelade tillsammans bland kyrkbänkarna. På några låtar spelade vi även på kyrkorgeln.

En ljudfest av sällan lyssnat slag

Att valet föll på att spela in i ett kapell skedde av en slump, vi kunde få låna kapellet ett par dagar och när vi åkte dit för att kolla in hur det såg ut slogs vi alla av akustiken i rummet. Vi tackade så snabbt vi kunde ja och gnuggade våra händer. Det här skulle sluta i ljudfest av sällan lyssnat slag.

Det var några intensiva dagar i en lugn och fridfull miljö, skogen var vår närmaste granne, endast en glest trafikerad väg fanns ut till kapellet och en mindre flock kor betade sävligt och taktfullt på ängen bredvid. Jag vill tro att platsen och möjligheten att skärma av sig var viktig för hur skivan sen kom att låta. Visst, vi hade kunnat välja att spela in skivan i en studio i Uppsala, men frågan som följer är om slutresultatet hade blivit lika bra? Möjligheten att isolera sig och att få möjlighet att fokusera har betytt mycket för skivans sound.

Jobbar i raketfart jämfört med Guns N’ Roses

Det blev några dagar med hårt slit och inspelning i kapellet. Dock var detta bara en av alla de faser en skiva går igenom innan det faktiskt blir en färdig skiva. Alla som har varit i någon form av inspelningssammanhang vet att när väl de första inspelningarna är klara så är det långt kvar till färdigt resultat. Exempelvis kan vi ta Guns ’N Roses som tog cirka tio år på sig att färdigställa sin senaste skiva. Detta gör att Urtidsdjur ändå jobbar i raketfart i jämförelse med Guns N’ Roses.

Efter dagarna i kapellet följde många timmar av mixning. Samt pålägg av sådant som vi inte hann spela in i kapellet eller sådant som vi kom på i efterhand att vi behövde på låtarna. Vi behövde söka hjälp utifrån när vi kom på att vi behövde Pedal steel-gitarr och Rhodes-piano på några låtar. Lyckligtvis så kände vi Nicke Widén som kunde komma och lägga pedal steelgitarr och Jens Persholt som kom och lade rhodespiano.

Gjorde omslaget med trädgårdvält

Eftersom att Covid-19 stängde ner världen så var även vi, likt samtliga andra musiker och band, tvungna att omarbeta våra planer. Då alla typer av inplanerade spelningar ställdes in stod vi plötsligt där med tid över. Denna tid lade vi på att själva spela in och redigera musikvideos samt att själv trycka omslaget till vinylskivan.

Eftersom vi alla är uppväxta med DIY-kultur och att när något ska göras så ska det först och främst göras på egen hand så valde vi att göra omslaget i linoleumsnitt och sen trycka det för hand. Detta gjordes i ett vardagsrum i Sala Backe i Uppsala med hjälp av en trädgårdsvält (du läste rätt, en sån där som kan användas till gräsmattan) och överblivna tapetrullar från när en av oss i bandet tapetserade om sitt sovrum. Här bör också inflikas att ingen bandmedlem skadades under tryckningsprocessen trädgårdsvälten till trots.

Nio starka låtar och en av Neil Young som fick stryka på foten

Nu sitter vi här och bara väntar på att släppa ut den skapelse som är vår första skiva. Den skiva som vi fyra som utgör Urtidsdjur har skapat tillsammans genom otaliga timmar i replokalen, i bilen på väg till spelningar, på scen och slutligen i ett kapell utanför Uppsala.

Om nu de som lyssnar på skivan får sakrala vibbar – vi spelade trots allt in i ett kapell – när de lyssnar på skivan återstår att se. Dock är en sak säker. Urtidsdjurs debutalbum släpps i höst och innehåller nio starka låtar. Det skulle ha varit tio stycken, men den tionde fick stryka på foten då vi inte fick släppa den på grund av en viss person vid namn Neil Young. Vi tycker att skivan är jättebra, det gjorde även kossorna som betade sävligt och taktfullt på ängen bredvid när vi spelade in.

Emil Niklasson, gitarrist och sångare i Urtidsdjur.

Skriven 2020-09-16

Första (dubbel)singeln släpptes torsdagen den 17 september, och följs
av fullängdsvinylen den 25 november. Dessutom är ytterligare två singlar planerade
innan albumet släpps digitalt i januari. Se hemsidan.

print

Våra samarbetspartners