HONOR AMONG THIEVES – halvhyfsad, lite märklig action med Alain Delon och Charles Bronson

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Adieu l'ami
Regi. Jean Herman
Skådespelare: Alain Delon, Charles Bronson, Brigitte Fossey, Olga Georges-Picot, Bernard Fresson
Land: Frankrike, Italien
År: 1968
Genre: Action, Brott, Drama
Längd: 115 minuter
Format: DVD, VOD
Distributör: Retro Film
Betyg: 3

Nu blir det franskt här på JPS Media! Ännu en Charles Bronson-film jag inte sett tidigare. Det här är en film vars titel orsakar en del förvirring. Honor Among Thieves är nämligen den här filmens amerikanska DVD-titel. Filmen har två originaltitlar: Adieu l’ami, om man såg den på franska, eller Farewell, Friend, om man såg den på engelska. Såg man den i Sverige hette den So long, kompis!.

Det här är en fransk thriller från 1968, i regi av Jean Herman, som även stod för manuset, vilket han skrev tillsammans med författaren Sébastien Japrisot. Japrisot omarbetade senare manuset till en roman. Filmen spelades in på engelska, men alla medverkande utom Charles Bronson är dubbade av andra skådisar (åtminstone antar jag det). I den franska versionen pratade alla franska, så där dubbades Bronson.

Inte mycket till övers för varandra

Charles Bronson och Alain Delon spelar Franz och Dino, två kriminella killar som tjänstgjort i Främlingslegionen. De två har inte mycket till övers för varandra, och när de kliver i land i Marseille spenderar de en bra stund med att ge varandra på nöten när tillfälle ges.

Dino ska utföra en kupp – han ska ta sig in i ett bankvalv, och där inne öppna ett kassaskåp. Franz dyker upp, han och Dino hatar alltså varandra, men nu måste de samarbeta. Dock går det förstås inte som planerat. Kassaskåpet är tomt och de två råkar bli inlåsta i bankvalvet. De måste försöka ta sig ut därifrån, och därefter reda ut härvan de hamnat i.

För lång och klumpigt berättad

Honor Among Thieves är en lite märklig film. Som helhet är den för lång, och för klumpigt berättad. Filmen blir aldrig spännande, och det är långt mellan actionscenerna, om det är fajting man är ute efter.

… Men, Charles Bronson är jättebra i rollen som Franz. Det är en rejäl rollfigur, han ges till och med chansen att imitera en pingvin. Alain Delon har ett och samma ansiktsuttryck filmen igenom. Här finns en del bisarra inslag. Till exempel förekommer en naken tjej som agerar docka som pratar om man drar i det julgransglitter hon har om halsen. Det här är en halvhyfsad film det inte gör ont att se på.

Bronson svår att jobba med

På DVD:n ligger en halvtimmeslång intervju med Jean Herman. Den är från 2006, han dog 2015, och den här intervjun är bättre än själva långfilmen. Herman, som ger ett sympatiskt intryck, berättar allt om filmens tillkomst – och vad som är intressant, är att han motsäger de uppgifter som finns på filmens Wikipedia-sida. Han säger att Bronson var extremt amerikansk och ganska svår att jobba med, han hade många fixa idéer.

Det vilade ett mörker över Delon, vilket gjorde honom svår att arbeta med. Herman säger att filmen blev en stor framgång på bio, men själv tycker han inte att den blev särskilt lyckad.

print

Våra samarbetspartners