COLD SWEAT – slätstruket med Charles Bronson och en fullkomligt fantastisk biljakt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: De la part des copains
Regi: Terence Young
Skådespelare: Charles Bronson, James Mason, Liv Ullman, Jill Ireland, Michel Constantin
Land: Frankrike
År: 1970
Genre: Action, Brott, Drama
Speltid: 94 minuter
Format: DVD, VOD
Distributör: Retro Film
Betyg: 3

Nu blir det franskt här på JPS Media!… Fransk-italienskt, till och med – i regi av en engelsman född i Kina. Med en norska född i Japan.

Cold Sweat från 1970 hette Iskalla nerver på bio i Sverige, en titel den fick behålla på hyrvideo. Originaltiteln är De la part de copains, och Cold Sweat är förstås filmens engelska titel. Den bygger på en roman från 1959 av Richard Matheson, den heter i sin tur Ride the Nightmare.

Jag hade inte sett Cold Sweat innan jag nu klämde den på DVD. Jag vill minnas att jag såg en trailer för den på en gammal hyrkassett, och tyckte att den såg märkligt ful ut.

Av regissören till de första James Bond-filmerna

Det här är en ganska ful film. Regissören Terence Young var ingen stor regissör, men han gjorde de första James Bond-filmerna, och några andra bra, eller hyfsade, filmer. Denna europudding saknar dock Bondfilmernas elegans, och den elegans som fanns i många italienska filmer från den här tiden.

Cold Sweat är påfallande rudimentär på de flesta sätt, estetiskt sett är det trist – det är filmat rätt på, utan krusiduller, som om alla inblandade hade bråttom. På denna DVD-utgåva är färgerna en aning bleka – men jag har ingen aning om om filmen faktiskt såg ut så när den hade premiär, vilket inte skulle förvåna mig. Eller om det är en annan kopia som använts till DVD:n.

Nu ska skurkarna hämnas

Handlingen är enkel. Charles Bronson spelar krigsveteranen Joe Martin, som bor i Nice tillsammans med sin väna hustru Fabienne (Liv Ullmann) och en dotter i tolvårsåldern. Joe har aldrig berättat om sitt förflutna för Fabienne, så hon blir förvånad när det plötsligt dyker upp skurkar som vill familjen Martin illa. Sju år tidigare hade Joe varit inblandad i en kupp de här skurkarna skulle utföra, men när en av dem mördade en vakt, drog Joe sig ur och körde därifrån i flyktbilen. Skurkarna satt i fängelse i sju år, och nu ska de hämnas på Joe. Planen är att han ska vara knarkkurir åt dem – vägrar han, går det illa för Fabienne och dottern.

Sammandrabbning uppe i bergen

Skurkarnas ledare heter kapten Ross. Han spelas av James Mason, som klätt ut sig till Beppe Wolgers. Han ska föreställa amerikan och pratar med konstig sydstatsdialekt; han låter mest brittisk. Joe åker iväg för att möta upp Ross unga flickvän, hippien Moira, spelad av Bronsons fru i verkliga livet; Jill Ireland. Hon har med sig en attachéväska full med pengar. Handlingen förflyttar sig till en stuga uppe i bergen, där alla drabbar samman.

Biljakt bättre än den i Bullitt

Som helhet är det här en slätstruken film, den är platt, banal och ointressant. Men! Den innehåller en lång och fullkomligt fantastisk biljakt! Bronson kör längs serpentinvägar och det ser verkligen ut att gå skitfort! Frågan är om den här jakten inte är bättre än den berömda biljakten i Bullitt, som kom två år tidigare. Jakten i Cold Sweat är hisnande – och tack vare den höjer jag betyget ett snäpp.

Bortkommen Liv Ullman

Filmen är på engelska, och jag vet inte om scenerna med de engelskspråkiga skådespelarna är filmade med direktljud. Den franska och italienska skådisarna är dubbade. En av skurkarna görs av Luigi Pistilli, som vi bland annat känner igen från Leones Dollarfilmer och några gialli.

Jag vet heller inte om det är meningen att Liv Ullmanns rollfigur ska vara fransyska. Hon pratar engelska med norsk accent, hon fäller sina repliker aningen osäkert, och ser lite bortkommen ut i rollen. Man undrar hur hon hamnade här. Kanske ville hon spela mot James Mason? Kanske ville Terence Young regissera en Bergmanaktris? Kanske för att Ingmar Bergman gillade Bronson (vilket han gjorde)?

Ingen scen med Bronson i vit T-shirt

Cold Sweat slutar lite plötsligt med några trådar hängande lösa. Istället för att reda ut detta, skrattar familjen Martin och går iväg för att äta middag. Tydligen är slutet på Mathesons roman lika luddigt.

Den här filmen går att titta på utan större problem, men den är allt annat än minnesvärd. Dessutom ska man inte förvänta sig en scen där Bronson bär vit T-shirt och håller i ett gevär, som på DVD-omslaget, någon sådan scen förekommer inte.

print

Våra samarbetspartners