ESCAPE FROM DEATH BLOCK 13 – skolteater med våld, dåliga specialeffekter och en ungersk Charles Bronson-kopia

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Gary Jones
Skådespelare: Robert Bronzi, Chris Hahn, Nicholas Turturro, Lawrence-Hilton-Jacobs, Debbie Scaletta
Land: USA
År: 2021
Genre: Action
Längd: 104 minuter
Format: DVD, VOD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 1

I somras dog skådespelaren Robert Sacchi. Sacchi var mest känd för att var häpnadsväckande lik Humphrey Bogart till utseendet. 1980 spelade han titelrollen i filmen Mannen som trodde han var Bogart, vilken visades på bio i Sverige året därpå – jag minns att jag såg annonser för filmen i dagstidningar, och tyckte att den verkade lite märklig. Jag såg filmen för första gången alldeles nyligen, och den är inte speciellt bra. Sacchi har jag sett i en del andra filmer de senaste 40 åren.

Dagens motsvarighet till Robert Sacchi torde vara ungraren Robert Kovacs, 65 (han sades vara 63 i en intervju från 2019), som numera kallar sig Robert Bronzi. Robert Bronzi är otroligt lik Charles Bronson. Därför får han nu spela huvudrollen i en rad låg-lågbudgetfilmer, i vilka han imiterar Bronson. Han försöker liksom vara Robert Bronzi som Charles Bronson som filmens hjälte.

Är billiga och dåliga

Jag har inte sett Bronzis “genombrottsfilm” Death Kiss, men jag såg westernfilmen Once Upon a Time In Deadwood (vars hjältinna spelas av en tjej från Norrköping) och action-skräckfilmen Cry Havoc. De har båda två saker gemensamt: de är billiga och dåliga. Once Upon…hade kanske kunnat bli bättre med bättre regissör, manus och skådespelare, den hade trots allt lite production values i form av en ordentlig westernstad, tåg, kläder, hästar och en del annat.

Döms till fängelse

Nu har jag även sett Escape from Death Block 13, en fängelse-actionfilm, inspelad på Ohio State Reformatory, stället som användes i Nyckeln till frihet. Robert Bronzi spelar Miklos Kovacs (“Call me Mick”), som reser till Amerika, eftersom hans bror dött där under mystiska omständigheter. Mick ställer omedelbart till det för sig, och döms till fängelse. Några FBI-agenter, eller vad de nu var, anlitar Mick; de vill att han ska jobba åt dem från fängelset, för att sätta dit de skurkar som sköter stället. Slagsmål och skottlossning följer.

En ungrare imiterar Charles Bronson

Escape from Death Block 13 går inte att bedöma som andra B-actionfilmer. Jag undrar vad en intet ont anande publik som förväntar sig en “vanlig” actionfilm tycker om detta. Jag gissar att de som ser Robert Bronzis filmer, gör det enbart för att det är filmer i vilka en ungrare imiterar Charles Bronson.

Filmen är skriven och regisserad av Gary Jones. Jones har tidigare regisserat avsnitt av Hercules, och Xena gjort monsterfilmer för Nu Image – men om jag inte visste om detta, hade jag trott att han aldrig tidigare regisserat. Escape är tafflig på de flesta sätt – det känns som om Gary Jones inte var sådär jätteintresserad av projektet.

Allt annat än övertygande

Robert Bronzi må vara lik Bronson, men han kan inte agera, och han pratar med kraftig brytning. Några av de övriga skådespelarna är ännu sämre. Slagsmålen, och de är många, är väl hyfsade, men eldstriderna lider av osedvanligt dålig CGI – mynningsflammor, rök, explosioner och annat ser allt annat än övertygande ut.

Onekligen fantastiskt underhållande

Sedd som en “rak” actionfilm är Escape from Death Block 13 skitdålig. Men! Filmen är onekligen fantastisk underhållande. Bitvis är den jätterolig. Skolteater med våld och dåliga specialeffekter. Jag undrar hur resultatet blir om en skicklig regissör stoppar in Robert Bronzi i en påkostad film. Det hade kunnat bli intressant om han till exempel dök upp i en liten roll i till exempel en Tarantino-film.

Det går inte att sätta ett vanligt betyg på den här filmen, så jag tilldelar den en hungrig Charles Bronson, men här intill till höger får den likväl en vanlig ”etta”.

Skriven 2021-11-22

print

Våra samarbetspartners