BRONZI BOX – Robert Bronzis filmer ses enbart för att man vill se film med en ungrare som ser ut som Charles Bronson

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Death Kiss
Regi: Rene Perez
Skådespelare: Robert Bronzi, Daniel Baldwin, Richard Tyson, Eva Hamilton, Stormi Maya
Land: USA
År: 2018
Genre: Action, Brott, Drama
Längd: 87 minuter
Betyg: -

Escape from Death Block 13
Regi: Gary Jones
Skådespelare: Robert Bronzi, Chris Hahn, Nicholas Turturro, Lawrence-Hilton-Jacobs, Debbie Scaletta
Land: USA
År: 2021
Genre: Action
Längd: 104 minuter
Betyg: -

The Gardener
Regi: Scott Jeffrey och Rebecca Matthews
Skådespelare: Gary Daniels, Robert Bronzi
Land: Storbritannien
År: 2021
Genre: Action, Drama
Längd: 88 minuter
Betyg: -

Exorcist Vengeance
Regi: Scott Jeffrey och Rebecca Matthews
Skådespelare: Robert Bronzi, Sarah Alexandra Marks, Steven Berkoff, Simon Furness, Adrienne Grnt
Land: USA
År: 2022
Genre: Skräck
Längd: 87 minuter
Betyg. -

Format: DVD/VOD
Distributör: Njutafilms

I november förra året recenserade jag Escape from Death Block 13, en film med Robert Bronzi i huvudrollen. Jag redogjorde för fenomenet Bronzi i den texten, därför låter jag bli det denna gång.

Nu har Njutafilms samlat fyra Robert Bronzi-filmer i en DVD-box; två skivor med två filmer på varje. Filmerna har även släppts separat på VOD, men vad jag vet är det bara Escape from Death Block 13 som finns på separat DVD.

Bronsons billigaste filmer framstår som svindyra vid jämförelse

Om man nu skaffar den här boxen, utgår jag från att man vet vad man får. Robert Bronzi må se ut som Charles Bronson, men filmerna han medverkar i ligger oerhört långt ifrån den riktige Bronsons filmer, på alla sätt. Bronsons billigaste filmer för Cannon framstår som svindyra multimiljonproduktioner vid jämförelse. Man ser Robert Bronzi-filmer enbart för att man vill se en film med en ungrare som ser ut som Bronson.

Jag går igenom filmerna i kronologisk ordning.

Death Kiss (2018)

Det här är Bronzis andra film, en thriller i regi av den spektakulärt obegåvade Rene Perez, en kille som gjort ett flertal Bronzi-filmer. I den här filmen spelar Daniel Baldwin en reaktionär radiopratare, som babblar om att det behövs hårdare tag mot brottsligheten, skurkar måste utplånas, dödsstraff är ett måste, och det känns som att det är Perez, som även står för manus, som ventilerar sina personliga åsikter. Alla scener med Baldwin utspelas i radiostudion, så jag antar att rubbet spelades in på en dag.

Skjuter ihjäl slöddret så att blodet sprutar

Den här radioprataren skickar ut en mystisk, namnlös främling, spelad av Bronzi, för att rensa upp. Av någon anledning vet radioprataren var det kommer att begås brott, han verkar vara både synsk och veta mer än polisen. Bronzi går omkring och skjuter ihjäl slöddret så att blodet sprutar. Han lär även känns en ensamstående mor och dennas lilla rullstolsburna dotter. Bronzi hjälper kvinnan ekonomiskt, han lägger tjocka sedelbuntar i hennes brevlåda. Varifrån Bronzi får pengarna framgår inte, han tjänar inte pengar på sin systematiska slakt. Däremot verkar att ständigt sno pengar av dem han skjuter ner.

Lösryckta scener

Richard Tyson, som varit med och producerat, spelar en galen skurk som mördar och torterar folk. Många scener känns lösryckta, scenerna hänger inte ihop. Blodkaskaderna är enorma när folk skjuts ner – till en början trodde jag att det var riktiga, gammaldags squibs som användes, men så körde jag några nedskjutningar med en bild i taget, och då framgår det att blodet är inkopierad. Dessutom hade det varit omöjligt att gömma påsar med två liter blod under kläderna.

I eftertexterna kallas Bronzi för Robert Kovacs, han hade ännu inte blivit Bronzi, och han är dubbad av någon annan. Death Kiss är en besynnerligt tråkig film, vilket främst beror på dess tafflighet. Det blir inte bättre av den usla filmmusiken, även den av Rene Perez.

Escape from Death Block (2021)

.. har jag alltså redan skrivit om. Det är den bästa filmen i den här boxen.

The Gardener (2021)

THE GARDENER är en engelsk produktion i regi av Scott Jeffrey och Rebecca Matthews. Jeffrey och Matthews har regisserat femton (15) filmer sedan debuten PET GRAVEYARD, som kom 2019 – för tre år sedan, alltså. Sedan 2016 har de producerat 51 filmer (alla är inte släppta än). Några av deras filmer finns på Amazon Prime, tror jag det var, jag har sett ett par, och de har … inte varit bra.
I den här filmen spelar Robert Bronzi en ungersk trädgårdsmästare med mystiskt förflutet. Peter Juhasz heter han. Bronzi är inte dubbad den här gången, och jag är tacksam för att filmen är textad. Peter jobbar åt en familj som bor i en enorm villa, kanske är det en herrgård, på landet. Plötsligt anländer ett gäng grymma våldsverkare, och den timide Peter är förstås den som måste bekämpa inkräktarna.

Rött tegel överallt

Ledaren för skurkarna spelas av den gamle actionhjälten Gary Daniels. Gary är en gammal vän till mig, han sa att Bronzi är en trevlig kille.

Hela filmen utspelar sig i den här villan – i vilken man inte brytt sig om tapeter och annat på insidan. Det är rött tegel överallt. Hela filmen är rött tegel. Det är väl en designergrej – men det är jävligt jobbigt att titta på!. Eftersom i stort sett alla fajter äger rum inne i villan, blir de inte särdeles spektakulära – det måste ju göras rum även för filmteamet. Fast slagsmålskoreografin var inte speciellt imponerande till att börja med.

Exorcist Vengeance (2022)

Ytterligare en film av Scott Jeffrey och Rebecca Matthews. Vad händer om man kombinerarExorcisten med Death Wish? Svaret får vi här. Eller … Nä, det vet jag inte om vi får. Idén bakom Exorcist Venceance är så konstig att jag inte riktigt vet vad det går ut på. Robert Bronzi spelar fader Joszef, katolsk präst och exorcist – beväpnad med revolver. En gång i tiden var han kriminell, men efter att ha sett Djävulens ansikte och fått bevis på dennes existens, sadlade han om till präst. Gamle, fine Steven Berkoff spelar en biskop, som skickar ut fader Joszef på uppdrag. Biskopen säger att kyrkan är trött på att betala borgen varje gång Joszef gripits efter att han pangat loss med sin revolver. Jag gissar att Berkoff gjorde sina scener på en eftermiddag.

Filmen bygger på en bisarr idé

Nu hamnar fader Joszef hos en familj där en kvinna blivit besatt. Hon pratar med demonröst, leviterar och bär sig åt. Familjemedlemmarna mördas en i taget. Tydligen är även någon annan besatt, och smygmördar folk.

Den här filmen bygger på en bisarr idé. Det framgår inte riktigt varför Joszef emellanåt skjuter med sin picka medan han driver ut demoner och djävlar. Liksom övriga filmer av Jeffrey och Matthews, är filmfotot ganska hyfsat. Värre är det med regi, klippning och manus. Alla filmer de gör är sega.

För att sammanfatta: Ingen av filmerna i boxen är bra. Anledningen till att man ser de här, är att man tycker det är kul att se en ungrare som ser ut som Bronson gå omkring och imitera Bronson i olika miljöer och situationer. Dock kan jag tänka mig att ett par av filmerna kan upplevas som häftiga – om man är tretton år och aldrig sett en riktig Bronson-film.

Det är omöjligt att betygsätta de här filmerna, så jag avstår.

print

Våra samarbetspartners