A TOWN CALLED HELL – stenhård och förvirrad western med stark rollista

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: A Town Called Bastard
Regi: Robert Parrish & Irving Lerner
Skådespelare: Robert Shaw, Stella Stevens, Martin Landau, Telly Savalas, Michael Craig
Land: Storbritannien, Spanien
År: 1971
Genre: Action, Drama, Western
Längd: 95 minuter
Format: DVD, VOD
Distributör: Retro Film
Betyg: 3

Ibland är mitt närminne inte det bästa. Jag började att titta på denna nysläppta DVD, och tyckte att den kändes märkligt bekant. Detta berodde på att jag såg denna film för bara ett halvår sedan. Den finns (eller fanns) på Amazon Prime Video.

På DVD-omslagets baksida omnämns A Town Called Hell som spaghettiwestern – men detta är en engelsk film från 1971, inspelad i Spanien. Vad ska engelska westernfilmer kallas? Paj-western?

Olika titlar

A Town Called Hell är filmens amerikanska titel. Originaltiteln är A Town Called Bastard. Här i Sverige fick den heta Bastard – den dödsdömda staden när den gick upp på bio, kortad med fyra fula censurklipp. Samma titel hade den på hyrvideo på 80-talet – jag köpte ett begagnat exemplar i present till en kompis för 30 år sedan. Om klippen fanns kvar på video vet jag inte.

Manuset inte så bra so det borde

Robert Parrish regisserade, men tydligen ryckte Irving Lerner in och regisserade han med. Rollistan är jättebra – här återfinns Telly Savalas, Robert Shaw, Martin Landau, Stella Stevens och Fernando Rey. Dock är väl manuset inte riktigt så bra som det borde vara.

Stad full av slödder och råskinn

En änka (Stevens) anländer till en gudsförgäten håla i Mexiko, med sig har hon en kista, och i denna tänker hon stoppa mannen som mördade hennes make. Fast först måste hon förstås hitta- och ta kål på mördaren. Staden är full av slödder och råskinn.

Obegriplig till större delen

A Town Called Hell är en stenhård film, den är rå och våldsam. Men – den är även märklig; den är rätt förvirrad och lite svårbegriplig. Eller, ja, den är mer än lite svårbegriplig – den är nog obegriplig. Åtminstone till större delen. Man vet att något är fel när man sitter och kollar på en western, och undrar vad det är som försiggår. Förvirringen kan mycket väl bero på problem under inspelningen – att Irving Lerner ryckte in antyder att det inte var problemfritt.

Förvirringen till trots en hyfsad film, med några tilltalande, bisarra detaljer.

print

Våra samarbetspartners