RÖD har en hel del gemensamt med Luca, och det svänger både kring musiken och animationen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Turning Red
Regi: Domee Shi
Originalröster: Rosalie Chiang, Sandra Oh, Ava Morse, Hyein Park, Maitreyi Ramakrishnan
Svenska röster: Olivia Cepeda, Lisette T. Pagler, Stella Wågberg, Tindy Laville, Alma Adolfsson
Land: USA, Kanada
År: 2022
Genre: Animerat, Komedi, Äventyr
Längd: 100 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Disney
Betyg: 4

Pandor, boybands och tamagotchis. Huvudpersonen Meilin är, liksom filmens debuterande regissör Domee Shi, kinesisk-kanadensisk. Shi har även skrivit manus tillsammans med amerikansk-koreanska Julia Cho (Big Love, Fringe). Meilins roligaste bästis råkar vara en koreansk tjej som är extra svag för fluffiga djur. Handlingen i Turning Red utspelar sig i Toronto 2002, då de elektroniska husdjuren tamagotchis och stajlade boybands var det hetaste som fanns. Utvecklingen har gått framåt sedan dess…eller inte.

Att välja eller välja bort sin inre panda

I Meilins ursprungliga hemland var det en fördel och en gudomlig välsignelse att alla kvinnor i släkten kunde förvandla sig till gigantiska röda pandor för att försvara hembyn mot plundrare och stråtrövare och fientliga soldater, medans männen var ute i krig.

I det moderna Kanada … är det bara lite pinsamt. Och opraktiskt. Därför har alla kvinnor i släkten valt bort pandan, och pandasjälen bor i diverse smycken som Meilins mamma, mormor och otaliga “aunties” bär med stolthet.

Kontroll, kreativitet och cashflow

I väntan på nästa röda fullmåne fortsätter Meilin att förvandlas till en panda lite när som helst. Men hon märker att hon börjar kunna kontrollera förvandlingarna – och att hon och hennes tre bästa vänner kan tjäna pengar på pandan. Foton, födelsedagskalas, merchandising … Endast fantasin sätter gränserna för kapitalismens underbara värld i det nya landet. (Hur många barn kommer att vilja ha panda-T-shirts, panda-öron, panda-stickers, panda-pins och panda-gosedjur efter att ha sett den här filmen? Grejerna praktiskt taget marknadsför sig själva som en del av filmens handling!)

Symbol som förvandlas

Pandan förvandlas så småningom från en pinsam och otidsenlig företeelse från det gamla landet (läs: en symbol för hur invandrare måste göra om sig för att passa in i det nya landet) till en skojig ventil för möjligheter (alltså en symbol för kreativitet, företagaranda, upptåg och bus – och klirr i kassan).

En tickande klocka

En film ska ha “en tickande klocka”. Här gäller uppdraget att samla in pengar till fyra biljetter så att hela gänget ska kunna gå och se pojkbandet 4*Town när de kommer till Toronto. Alla de fyra tjejerna har olika favoriter bland de fem killarna (“Varför är de fem“, frågar Meilins mormor, “när de heter 4*Town“, och Meilin har ingen aning … och det har inte vi heller). Den störigaste killen i plugget visar sig också vara kär i en av de fem killarna …

Musik av Oscarsbelönad Bond-duo

4*Town musiken är skriven av det nyligen Oscarsbelönade syskonparet Billie Eilish och Finneas O’Connell (som skapade Bond-temat till No Time to Die) och övrig musik i filmen är signerad en svensk Oscarsvinnare: Ludwig Göransson (Black Panther, The Mandalorian). Detta är Ludwigs första animerade film, och han går iland med uppdraget med den äran. Det svänger om musiken, det svänger om animeringen, och slutet är som en renodlad Ghostbusters-homage.

Gemensamma teman med Luca och Encanto

Tematiskt har denna Disney/Pixar produkt en hel del gemensamt med Luca – förvandlingar, magi, familjetraditioner, konflikter, söt rödhårig tjej – och en personlig handling och utveckling som står i fokus. Fast denna gång har storyn flyttat från forntida Italien till forntida Kanada och ingen åker runt på charmiga små vespor. Det gäller inte så mycket att bryta med traditionerna som att omfamna dem, och även filmens antagonist. Vilket också var slutpoängen i Disneys senaste långfilm Encanto – vi går mot “final hug” istället för “final battle“. Förståelse istället för uppror. Huvudpersonen må ha det svårt ibland, men det är ingenting emot vad mamma och mormor har gått igenom …

Extra panda-plus!

Ett extra plus för att sensmoralen tillåter tjejer att vara lite högljudda och bråkiga, och att det skildras som positivt och kreativt. Pandan måste få släppas ut ibland – den kan inte bara hållas undangömd i ett smycke.

Extramaterialet omfattar en hel bonusdisc med en massa musikaliskt skoj, pandabus, en ny Pixar kortfilm och mycket mer.

print

Våra samarbetspartners