KRISTIN HARMEL : SKOGEN DÄR STJÄRNORNA SLOCKNAR – starkt och gripande om engagemang mot nazismen under andra världskriget

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Forest of Vanishing Stars
Förlag: Lavender Lit
Översättning: Cecilia Falk
Genre: Skönlitteratur i översättning
Antal sidor. 395
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-02-25

I Berlin 1922, kidnappas ett tvåårigt barn. År 1942 lever hon i skogen och har lärt sig allt som behövs för att överleva av sin kidnappare. Hur man samlar mat, hur man fångar fisk, hur man gör upp eld, hur man tillagar mat, hur man bygger skydd. Hur man dödar en man med sina bara händer. Men hon har också lärt sig olika språk och religiösa sedvänjor. Hon kallas för Yona. Men hon har igen aning om vem hon egentligen är.

Vad hon däremot vet är att något ondskefullt håller på att hända., Skogen fylls av allt fler judiska flyktingar. Men. Det är inte hennes problem. Det har inte med henne att göra. Yona har lärt sig att hålla sig för sig själv, att undvika främlingar, att undvika komplikationer. Och hon håller sig till det som hon lärt sig. Tills den dag då hon hittar en liten flicka, skadad och ensam mellan ett par trädstammar, med en stjärna fastsydd på kläderna. Det kan väl inte skada att avvika från åratal av inlärd försiktighet – och bara hjälpa en person?

Chockerande vändning

Yona börjar mot sin övertygelse att engagera sig. Snart har hon lärt en hel grupp av judar, som har flytt från nazisterna, hur man överlever i skogen. När en nyfunnen vän förråder och sviker henne flyr hon – och hamnar i tyskarnas klor. Där tar berättelsen en chockerande vändning – både för Yona och för läsaren.

Upplevelse som stannar kvar

Det här är stark och gripande läsning. Handlingen är baserad på verkliga händelser. Kristin Harmel har tidigare gjort dundersuccé med De bortglömda namnens bok som även den utspelar sig under andra världskriget. Skogen där stjärnorna slocknar

Våra samarbetspartners