HARLAN COBEN : POJKEN FRÅN SKOGEN – lycka är att börja året med en bra thriller – om kidnappningar, fake news, politiska förvecklingar och annat

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Boy From the Woods
Förlag: Bookmark Förlag
Översättning: Peter Samuelsson
Genre: Deckare, Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 378
Utgivningsdatum: 2021-01-04

Werner Herzog beskrev ett samhälle på väg mot extremism som en tillvaro där en tredjedel av befolkningen vill ta kål på en annan tredjedel av befolkningen – medan den tredje tredjedelen passivt tittar på och gör ingenting. Harlan Cobens nya thriller, som utspelar sig i ett allt mer extremt USA, post-Trump-eran, handlar inte om den tredje tredjedelen.

Pojken från skogen mixar high school helvete och en dubbel kidnappningsintrig med “fake news” debatter, politiska förvecklingar och flera mysterier från det förflutna …

Skyldig till övergrepp och mord?

Ett mysterium handlar om Wilde, som för trettio år sedan blev känd som “pojken från skogen“ – eftersom han hittades i skogen. Ett annat mysterium gäller den bilolycka som för några år sedan dödade Wildes bäste vän David. Ett stort medialt och politiskt mysterium kretsar kring vilka komprometterande filmklipp som kan finnas på senatorn Rusty Eggers … som var god vän med dokumentärfilmaren och producenten Dash Maynard och hans fru Delia.

Är det verkligen sant att Rusty Eggers har gjort sig skyldig till övergrepp – och även till mord? Och att det finns filmbevis på detta? Eller är allt bara konspirationsteorier och “fake news”? Felet med överflödet av “fake news” och en allmänhet som hämtar alla “fakta” och alla “nyheter” från internet och sociala medier är att även verkliga fakta och riktiga nyheter behandlas som och misstänks för att vara “fake news“.

Advokat med brinnande rättvisepatos

Vad som är sant är att en svårt mobbad high school flicka, Naomi Pine, försvinner … och att ingen verkar bry sig. Ingen utom hennes klasskompis Matthew Crimstein. Som råkar vara barnbarn till den berömda Helen Crimstein, känd judisk advokat med ett brinnande rättvisepatos och ett eget nationellt TV-program som alla följer och som alla kändisar vill vara med på: Crime med Crimstein. En av hennes klienter är Simon Greene, som vi fick möta i Harlan Cobens förra thriller Inte ett ord. En snygg liten crossover där.

Matthew lyckas få sin 70-åriga farmor att ta sig an fallet … och Helen involverar även sin döde sons bäste vän: Wilde. Alias “pojken från skogen”. Alias Matthews gudfar. Helen och Wilde är ett omaka deckarpar, men de kompletterar varandra perfekt.

Vad är motivet?

När Naomi Pine försvinner bryr sig ingen och ingen letar efter henne. Utom Helen och Wilde. När hennes populäre klasskompis och tillika mobbande plågoris Crash Maynard försvinner bryr sig plötsligt alla – det blir ett nationellt pådrag efter den försvunne killen. Men hur kan ett av USA:s rikaste, kändaste och mest påpassade barn (komplett med egen livvaktsstyrka) bara försvinna spårlöst? Det går inte ihop … Vad är motivet? Och vad är sambandet mellan Naomi Pine, skolans minst populära elev, och Crash Maynard, skolans mest populäre elev?

Ålder är aldrig en grej

Det finns också en trivsam liten feelgood intrig med i boken, där Helen får ihop det med “en riktig pudding”. Det här är andra deckaren på raken med feelgood-bihandling (även Kalla, vita vinternätter innehöll en 70-plusdeckare som får ihop det med “en pudding” samtidigt som hon löser brott). Det är härligt att det finns en värld där 70-pluskaraktärer gör annat än att självisolera, gå ut med hunden, baka bullar, sticka vantar och lösa korsord.

Helens ålder är aldrig ens en grej i romanen – hon jobbar fortfarande heltid med egen firma, med massor av högprestigefall, och med en egen TV-show, och till skillnad från i Sverige så är det ingen som försynt undrar om hon ska lämna sitt eget Uppdrag Granskning till yngre förmågor efter att ha passerat 65 eller 67. Åldersrasism måste motverkas.

Nyanserade och sympatiska karaktärer

Massor av plus för denna drivna deckarthriller som innehåller mängder av mysterier – och slutet innehåller en karakteristisk Harlan Coben twist – och dubbeltwist! På två av mysterietrådarna, både när det gäller Maynardtråden och när det gäller Naomi Pine-tråden.

Det är också onekligen trevligt med en thriller som bryr sig om att ha med både nyanserade och sympatiska karaktärer i alla möjliga åldrar – man vill verkligen att det ska gå bra för både tonåriga Naomi Pine och sjuttioåriga Helen Crimstein och att de ska få sina välförtjänta lyckliga slut. Visst måste väl rättvisa finnas, om än bara i fiktionens värld?

Mycket är typiskt för dagens Amerika

Miljöerna och en del motiv påminner bitvis om To Kill a Mockingbird (Dödssynden) – och så fort man har tänkt det så börjar ett par av huvudrollsinnehavarna att diskutera denna amerikanska klassiker som fyllt 60 år … så detta är ett mycket medvetet lån av Harlan Coben, från en klassiker som har en hel del inspiration att ge deckare, thrillers och rättegångsdramer idag.

Det finns så mycket i Pojken från skogen som är så typiskt för dagens Amerika – Harlan Coben har verkligen lyckats ta pulsen på många trendiga “current topics”. Sedan får inte alla mysterier sin lösning. Som vad som egentligen hände med David och varför, och vem Wilde egentligen är och vem som lämnade honom i skogen som litet barn och varför …

Kanske mysteriet löses en gång för alla

Men vem vet. Wilde kan mycket väl komma tillbaka i en framtida thriller eller deckare och då kanske mysteriet med “pojken från skogen” löses – en gång för alla. Det hintas om att det finns mer att hämta och Wilde får ju avbryta sin släktforskning i den här romanen. Om mysteriet Wilde aldrig löses så får väl Wilde och Helen nöja sig med att lösa andras mysterier … Och det är inte det sämsta!

Vad finns att tillägga? Lycka är att börja året med en bra thriller!

Intresserad av mer i samma stil?

Kolla in Inte ett ord av Harlan Coben – där får du veta precis varför Helen Crimsteins klient Simon Greene slog en hemlös man på käften och vad som hände sedan …Det finns hela fem romaner av Harlan Coben på svenska — bland annat Främlingen som också finns som serie på Netflix: The Stranger.

Intresserad av hur länge “fake news” florerat i Amerika?

Kolla in den underhållande BBC-dokumentären Fake news – En sann historia med journalisten och satirikern Ian Hislop på SVT Play. (Finns till och med den 29 december 2023).
Extremt roligt och extremt informativt!

Werner Herzogs film The Queen of the Desert (som handlar om förståelse och lyhördhet, istället för extremism och skyttegravskrig), med Nicole Kidman i rollen som den verkliga hjältinnan Gertrud Bell, finns också att avnjuta på SVT Play

Skriven 2021-01-14

Läs mer om boken här

Om författaren:

Harlan Cobens böcker har sålts i över 70 miljoner exemplar och översatts till 43 språk. Han är den ende författaren som tilldelats samliga av de tre litterära utmärkelserna Edgar Allan Poe Award, Anthony Award och Shamus Award.

Harlan Coben är även verksam som manusförfattare till TV-serier.

print

Våra samarbetspartners