CHRISTINA WAHLDÉN : SPIONEN I ÄPPELTRÄDET – så nära, aktuell och gripande historia från andra världskriget

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Rabén & Sjögren
Genre: Krig & konflikter
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 392
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2018-09-21
Format: Pocket (med Tulpanpojken)
Utgivningsdatum: 2021-01-13

För att uppmärksamma Förintelsens minnesdag den 27 januari recenserar vi tre böcker relaterade till andra världskriget av Christina Wahldén. Det här är den andra recensionen i ordningen.

Vad hände egentligen med Esther? I Tulpanpojken kommer den holländske pojken Wim till Sverige och hamnar på gården Fridhem där han ska vila och äta upp sig efter andra världskrigets fasor med den hemska hungervintern, då så många holländare svalt ihjäl. På Fridhem får Wim en livslång vän i gårdens äldsta dotter, författaren Christina Wahldéns mamma. Wim tror att hans bästa vän, en judisk flicka som heter Esther, har dött. Christina Wahldéns efterforskningar visar att Esther och hela hennes familj överlevde – och sjuttio år efter att den lille Tulpanpojken funderade över sin vän, får han nu veta att hon lever ett nytt liv i det nya landet Israel.

Spionen i äppelträdet blev alltså en icke-planerad uppföljare till Tulpanpojken. Historien bara fanns där och ville bli skriven. Wim finns med som birollsfigur, men huvudperson den här gången är Esther.

Tillbringar kriget hos tre olika familjer

Esther och hennes två syskon och hennes föräldrar överlever alla, genom att gömma sig hos olika familjer i Holland. De som läst Anne Franks dagbok känner igen idén – inte fly, det är för farligt, istället gå under jorden. Men till skillnad från Anne Franks familj så valde Esthers familj, precis som så många andra judiska familjer, att dela på sig, för säkerhets skull.

Esther tillbringar kriget hos tre olika familjer – och hon förändras för alltid. Hon får ett nytt namn och börjar äta fläskkött och korv hos den första familjen. Hon får ett kors i present och börjar studera i ett överdådigt magiskt bibliotek i den andra familjen. I det tredje hemmet ligger hon och sover under en tavla av Jesus, och hon börjar gå i kyrkan där hon får gotter och små presenter av alla församlingsbor … Tante Jo är säker på att det är Jesus som räddar Esther från nazisternas utrotningar, och Esther filosoferar som så att det skadar ju inte att gardera sig och tro på lite av varje …

Låtsas som om kriget inte varit

När familjen ska återförenas har man känslan av “Hollywood ending” – kramkalas, alla har överlevt! Men så blir det inte. Esther har förändrats. Hon känner inte igen sina föräldrar. Hon känner inte igen sin familj. Hon vill ha sin Tante Jo. Hon vill skriva till Jo. Hon vill prata om alla människor som hon har träffat och alla fantastiska böcker som hon läst … Hon vill prata om allt det som har hänt … Men föräldrarna vill låtsas som om kriget inte har varit. Esther får aldrig tillbaka sin familj.

Esthers bästa vän Henny samlar på filmstjärnor och spionerar för motståndsrörelsen – det är hon som är titelns Spionen i äppelträdet. Hennys familj tvingas också gå under jorden och dela på sig – och det blir början till slutet för den familjen.

Fokus på bortglömda berättelser

I efterordet diskuterar Christina Wahldén “lidandets hierarki“. De som hamnade i koncentrationsläger led mest. Sedan kom de som skickades utomlands. De som gömde sig på hemmaplan och klarade sig hamnade längst ner i lidandets hierarki. Inte nog med att de led – det erkändes inte som verkligt lidande.

Spionen i äppelträdet fokuserar på berättelser från andra världskriget som ofta glöms bort – och liksom i Tulpanpojken finns ett myller av karaktärer att lära känna.

Tulpanpojken och Spionen i äppelträdet finns nu i en ny dubbelvolym – och samtidigt kommer Christina Wahldéns tredje bok om andra världskriget, Mitt käraste gyllene barn, som utspelar sig i Polen, Sverige och USA. Missa inte denna trilogi med oerhört gripande läsning! Historien känns så nära, så aktuell och så stark.

Skriven 2021-01-13

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners