JØRN LIER HORST : UNDERVATTENSGÅTAN – spännande och rolig pusseldeckare och tolvåringar med huvudet på skaft

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Undervannsgåten
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: CLUE (del 3)
Översättning: Barbro Lagergen
Läsålder: 9-12 år
Genre: Deckare, Kriminalhistorier
Antal sidor: 135
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2021-06-07

Jørn Lier Horst är dubbelt aktuell med nya deckare i sommar. Dels kommer del tre i serien som han skriver tillsammans med Thomas Enger. Dels kommer del tre i hans alldeles egna serie CLUE. Mycket efterlängtat efter den förra cliffhangern ….

Medlemmarna i CLUE är Cecilia, Leo, Une och hennes hund Egon. De är alla i tolvårsåldern (förutom Egon, som är av okänd ålder) och gänget påminner om Fem-gänget av Enid Blyton. Cecilia är blond, vän och filosofisk, Leo är tekniknörd, Une är androgyn (alla verkar tro att hon är en pojke) och klart coolast eftersom det är hon som har hund. Precis som pojkflickan George i Fem-böckerna. Cecilia och Leo jobbar extra på det hotell där deras respektive föräldrar arbetar. Dit kommer det ofta misstänkta personer att spana på.

Vänsterfot flyter upp till ytan

I den här boken kommer ett helt filmteam som ska filma en känd deckarserie – där det bland annat ingår styckmord och två vänsterfötter som upptäcks på CLUE-gängets stammisstrand. Alla fyra i gänget får jobb som statister i filmen (Egon skäller precis vid rätt tidpunkt) och det sparas inte på krutet när det gäller specialeffekter och sprängämnen.

Vilket medför att en vänsterfot flyter upp till ytan. Som inte är rekvisita … CLUE- änget har fått ett nytt fall att undersöka – och hotellet är fullt av misstänkta människor. Bland annat medlemmar från två rivaliserande motorcykelgäng …

De som verkar vara farligast är det inte

Från tidigare CLUE-deckare har man lärt sig att en av skummisarna, som inte är den hen utger sig för att vara, alltid är en “undercover cop” som håller på att infiltrera något eller spana på någon (ungefär som Piet Hoffmann, i Grens och Hoffmann-deckarna). Från tidigare CLUE-deckare har även medlemmarna i deckargänget lärt sig detta – och infiltratören blir inte glad när de unga deckarna genomskådar hans cover så lätt …

Från tidigare CLUE-deckare har man också lärt sig att det inte är de typer som verkar farligast som är farligast i verkligheten … Och att något som låter som ett hot i själva verket kan vara ett löfte. En av motorcykelknuttarna “hotar” till exempel med att hålla ögonen på ungarna. Det är för att han har fattat att de rotar i ett livsfarligt mysterium och han tänker inte låta någon döda ungarna …

Tolvåringar med huvudet på skaft

Det finns fullt av försvunna och mördade barn och tonåringar i deckarlitteraturen. Nu senast i den sextonde Knutas deckaren från Gotland, och den fjärde Katrine Engberg deckaren från Köpenhamn … Och oftast skildras barn som små, värnlösa och oskyldiga … Fast egentligen kan väl ett par tolvåringar övermanna en ensam gärningsman om de samarbetar? Cecilia, Leo och Une är alla tolvåringar med huvudet på skaft, och de har inga planer på att bli offer. De har heller inga planer på att ligga lågt med sin deckarverksamhet …

Cliffhangerslut – igen

Det finns också ett övergripande mysterium som Cecilia hela tiden undersöker – hur hennes mamma försvann, det verkar som om hon blev mördad, nya ledtrådar kommer fram hela tiden, och det blir cliffhangerslut – igen! – innan nästa volym kommer. Men mysteriet med den nya vänsterfoten som inte tillhör rekvisitan, det blir i alla fall löst!

Serien rekommenderas för slukaråldern – men passar även för tonår och vuxna som vill ha en spännande och ofta rolig norsk pusseldeckare, med drivna minideckare, en charmig hund (extra plus för hunden!), många udda karaktärer och vackra norska miljöer.

print

Våra samarbetspartners