KARIN PERSSON & ANITA IREHOLM : PELARGONER I NATIONELLA GENBANKEN – oumbärligt för alla som är intresserade av kulturhistoria och växter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: SLU/Nationella Genbanken
Genre: Trädgård
Antal sidor: 277
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2022-01-26

Det här är femstjärnig läsning för alla som är intresserade av kultur och natur. Boken Pelargoner i Nationella genbanken – fönsterträd med kulturarv ligger högt upp på bästsäljarlistorna över mest sålda böcker – vilket visar hur folkkära pelargoner är i Sverige. Boken ger en fascinerande bild av Sverige, det svenska folkhemmet och de olika personerna som gett namn till olika pelargoner. Men man får också veta mycket om pelargonen som växt. Kanske den allra mest populära krukväxten?

Krukväxtuppropet under 2009-2010 sökte efter rumsväxter som har en odlingshistoria som kan följas till före 1960. Uppropet var det sista av åtta som initierats av Programmet för odlad mångfald, POM, Sveriges Lantbruks universitet i Alnarp.

En bild av en svunnen tid

Efter ett enormt gensvar valdes 250 krukväxter, däribland 44 pelargoner,ut för att ingå i Nationella genbanken för vegetativt förökade trädgårdsväxter.

Här presenteras alla pelargonerna ingående. Vi får ta del av brev, berättelser och foton. Vi får historia och personporträtt av entusiastiska odlare och intressanta karaktärer.. Vi får en bild av en svunnen tid och det svenska folkhemmet.

Även kändisar delar

Men här finns så klart också tips för hur man ska ta hand om sina familjeklenoder – de sparas, delas och förökas och sprider sig bland släkt och vänner.

Enligt legenden så fick Selma Lagerlöf sticklingar av pelargonen Mårbacka av vännerna Carl och Karin Larsson. Även kändisar delar sina älsklingar med varandra …

Storkar och tranor

Här finns även en översikt av släktet Pelargonium och en sammanfattning av pelargonens europeiska historia från 1600-talet fram till sekelskiftet 1900. Hur började det? Hur blev vi så fascinerade av just pelargoner?

Varför pratar folk i England om Geraniums (som betyder släktet nävor) när de talar om sina pelargoner? Hur kommer storkar och tranor in i bilden?

Det här är en oumbärlig bok för alla som är intresserad av kulturhistoria och växter – och en bok som aldrig blir utläst utan ständigt omläst av alla krukväxtsamlare och trädgårdsentusiaster. Rekommenderas varmt.

print

Våra samarbetspartners