BARACK OBAMA : ETT FÖRLOVAT LAND – ett farväl till Vita huset med bitterljuv känsla, men sensmoralen är att aldrig ge upp

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: A Promised Land
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Översättare: Manne Svensson
Genre: Historisk, politisk & militär, Politiska ledare & politiskt ledarskap
Antal sidor: 839
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-11-17

Det trevligaste med att vara USA:s president är att gå från hemmet till arbetet. Promenaden tar en minut i rask takt, men Barack Obama försökte oftast att få promenaden att vara längre, speciellt under hemvägen, för att riktigt kunna njuta av Rosenträdgården. Flera gånger i veckan brukade Obama träffa trädgårdsmästarna som arbetade där. En av de äldsta hade jobbat i Vita husets trädgård i 40 år – och han hade målsättningen att hålla ut under alla de år som Obama innehade presidentämbetet, för att se till att presidenten hade en riktigt fin trädgård att njuta av.

Såg blommorna från Ovala rummet

Obama berättar uppskattande: “… och oj, så fin den trädgården var! De skuggivande magnoliorna som reste sig högt i varje hörn, de täta gröna häckarna och de prydligt beskurna paradisäppelträden. Och blommorna, som odlats i växthus några kilometer bort, ständigt prunkade i rött, gult, rosa och lila. På våren fanns tulpaner i mängder med kronblad som stäckte sig mot solen, på sommaren lavendel, heliotrop, pelargoner och liljor, på hösten krysantemum, tusenskönor och vildblommor och alltid några rosor, oftast röda, men ibland gula eller vita, alla i full blom. Varje gång jag gick längs kolonnaden eller tittade ut genom fönster i Ovala rummet såg jag hantverket efter männen och kvinnorna som arbetade där. … och jag brukade säga till mig själv att jag måste arbeta lika hårt och omsorgsfullt som de.”

Syns det vad en president gör?

Efter åtta års hårt arbete säger Barack Obama hej då till Vita huset. Med en bitterljuv känsla. Vad kommer nästa president att göra? Kommer allt arbete under hans åtta år att raseras?

Syns det egentligen vad en president gör? Kan man förklara arbetet så att folk förstår? Arbetet är sällan lika synligt och väldoftande som en pampig rosenträdgård …

Obama bestämmer sig för att skriva en bok om sina åtta år vid makten. Om det offentliga arbetet, om arbetet bakom kulisserna, om hur han ansträngt sig för att varje dag göra sitt bästa … en lättläst bok, utan fotnoter och slutnoter, på sisådär en 500 sidor.

Snart kommer 800 sidor till

Han har både lyckats och misslyckats. Alla fotnoter och slutnoter, alla “förklaringar” till sammanhang och alla olika bakgrundshistorier finns i texten. Men boken blev över 800 sidor … och det här är bara volym ett. Snart kommer 800 sidor till. Minst. Slutordet, som är publicerat som förord, är skrivet i augusti 2020, under rådande pandemi och pågående presidentvalskampanj i USA.

Aldrig sett så eländigt ut

Att sammanfatta åtta år i Vita huset visade sig inte vara så lätt. Ett blomstrande resultat? Inte lika påtagligt som trädgårdsmästarens rosor. Obama är också medveten om att just nu har Amerika aldrig sett så eländigt ut. Ekonomin går tillbaka, coronapandemin går framåt. Det borde vara tvärtom.

Går det att vara “Yes-we-can”-positiv? Obama försöker. Han tror fortfarande på den amerikanska drömmen. Och han tror på “Yes we can!”. Han börjar från början och berättar om hur mycket hans mamma påverkat honom och vad hon betytt för hans politiska karriär. Han börjar från början med välgörenhetsarbete och advokatutbildning och dörrknackning och insamling av namnunderskrifter. Varenda lördagsmorgon går åt till dörrknackning. Veckorna går åt till jobbpendling.

Sensmoral att aldrig ge upp

Vid 40 års ålder är Obama utsliten och utarbetad och skuldsatt upp över öronen, och en kompis bland demokraterna bjuder honom till valet där Al Gore triumferade för att pigga upp – Obama tar nya lån för att åka dit … och blir inte insläppt. Han står utanför och får se allt på storbildsskärm. Inklusive segertalet och firandet.

Det här är en av Obamas vanligaste anekdoter. Sensmoralen är att man aldrig ska ge upp, inte ens när det ser som eländigast och mörkast ut. Man tar nya tag! Men i den här boken berättar han baksidan till anekdoten – hur nära det var att han gav upp.

Vad blir arvet

Ett förlovat land är på många sätt en lågmäld och melankolisk bok. Det finns inget svar på om alla uppoffringar var värda sitt pris. Visst, Obama fick till sist det högsta priset – presidentposten – men vad blir arvet? Vad kommer att bli kvar av alla reformer och alla visionen och alla storslagna planer?

Svaret kommer inte på de första 800 sidorna.

Fortsättning följer.

Skriven 2020-12-09

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners