THE SUGARLAND EXPRESS – konstant underhållande och filmen kan mycket väl vara Spielbergs mörkaste

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Steven Spielberg
Skådespelare: Goldie Hawn, Ben Johnson, Michael Sacks, William Atherton, Gregory Walcott
Land: USA
År: 1974
Genre: Brott, Drama
Längd: 110 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: -
Betyg: 4

Fotnot: The Sugarland Express har för närvarande ingen svensk distribution, men finns tillgänglig på engelsk dvd och Blu-ray. Botanisera gärna på våra vanligaste filmsajter.

Steven Spielbergs första biograffilm i karriären bygger på ett verkligt drama som utspelades 1969 där vi får följa ett ungt, kriminellt belastat par (Goldie Hawn och William Atherton) i ett försök att få tillbaks sin bortadopterade lille son.

Filmen kan utöver den tveksamma kategorin Biopics (dramadokumentärer) även inräknas i kategorin Road-Movies.

Verksam inom televisionen

Spielberg var vid inspelningstillfället 27-28 år, men hade varit verksam inom televisionen ett bra tag redan. Den relativt unge regissörens TV-film Duellen från 1971 (med Dennis McCloud Weaver i huvudrollen) – som även den definitivt kan inräknas i kategorin road movies, och kom senare att släppas på bio i flera länder.

Oftast något för snällt och polerat

Men redan tidigt i karriären lade Spielberg något lager för mycket fernissa över sina verk. Så också i fallet The Sugarland Express.

Man finner oftast något litet för snällt och polerat över mannens filmer för att de riktigt ska tränga in som nålar under huden oavsett ämne. En frånvaro av övertygande realism, smuts och hunger ligger så gott som alltid som en blöt filt över skapelserna (en liknelse som kanske låter lite paradoxal?).

Scenerna då några rednecks i form av privatpoliser medelst skjutvapen massakrerar en hel bilpark upplevs nästan som löjlig.

Goldie Hawn är utmärkt

Plus ska dock ges för att han inte väjer i slutet, å andra sidan; bygger det hela på verkliga händelser, så gör det. Faktum är, att detta mycket väl kan vara Spielbergs mörkaste film och ändå känns den ganska skönsminkad…

The Sugarland Express är dock konstant underhållande och Goldie Hawn i huvudrollen utmärkt (favoriten Ben Johnson även så), men den undertecknad har som sagt lite invändningar.

print

Våra samarbetspartners