SCOOB! – den bästa filmen om Scooby-Doo någonsin

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Tony Cervone
Originalröster: Will Forte, Mark Wahlberg, Gina Rodriguez, Zac Efron, Amanda Seyfrid
Land: USA
Genre: Animerat, Komedi, Äventyr
Längd: 93 minuter
Format: DVD/Blu-Ray/VOD
Distributör: Warner Bros.
Betyg: 3

“Scooby-Doo går i TV3 i år!” förkunnar lille Max, varpå pappa Gustav Svensson blixtsnabbt lämnar familjehemmet för att våldgästa Petterson, som just har skaffat parabol … Detta i det klassiska julavsnittet av sitcom serien Svensson, Svensson, regisserad av Hasse Ekmans lika komiskt begåvade son Mikael Ekman.

På något sätt förknippar man Scooby-Doo med julen, vilket säkert skulle förvåna seriens skapare. 1960-talets Scooby-Doo hade ingen ambition att bli jultradition.

Den bästa biofilmen någonsin

Men glöm gamla paraboler och annat opålitligt – den splitternya filmen Scoob! finns nu på DVD, en film som ser påkostad ut som en riktig biofilm – men som på grund av rådande situation (med pandemi och stängda biografer) aldrig fick biopremiär.

Man kan lugnt säga att Scoob! är den bästa biofilmen någonsin med Scooby-Doo. Den innehåller också en bakgrundshistoria till hur hela gänget träffades. Vi får se hur lille Norville Rogers, allmänt kallad Shaggy, en gång i tiden träffade en liten hundvalp på stranden och hur ljuv musik uppstod och en stark “puppy love”!

Avslöjar spökhusets hemlighet

Under Halloween blir den räddhågsna lilla duon snuvade på sitt Halloweengodis av elaka mobbare som slänger in det i ett ökänt spökhus. När allt ser som mörkast ut träffar Shaggy och Scooby en hjälpsam ung trio som hjälper dem att få tag i godiset OCH dessutom avslöjar de spökhusets hemlighet.

Trion är så klart Fred Jones (utklädd till riddare i skinande rusting), Daphne Blacke (utklädd till Wonder Woman) och Velma Dinkley (utklädd till Ruth Bader Ginsburg). Man ser direkt vem i gänget som är den starke, den snälla och den smarta. Men vad tillför Shaggy och Scooby?

Snabbspolning till nutid och Simon Cowell av alla människor råder gruppen att spola de två gruppmedlemmarna som inte tillför något.

Strax därefter blir Shaggy och Scooby överfallna av en superskurks minioner i en bowlinghall, och därefter räddade av en superhjälte i ett rymdskepp.

Harry Potter, Star Trek, Avengers och annat

Filmen Scoob! är packad som en sardinburk med så mycket som är så trendigt inom barnkultur och dagens popkultur:

– Snudd på obligatoriska Harry Potter– referenser.
– En snabb referens till The Lord of the Rings.
– Mission Impossible maskeringar.
– Rymdskepp som i Star Trek – “Beam me up, Scotty!” – med en cool färgpalett som formligen skriker IKEA.
– Söta robotar som i Star Wars.
– En armé av pipande och ganska imbecilla underhuggare, eller minioner, som först jobbar för skurken innan de kommer på bättre tankar – tänk Dumma Mej i robotversion.
– Superhjältar som i Marvels Avengers. En av dem heter till och med Falcon …
– Förhistoriska djur som lever på ett bortglömt ställe – Sir Arthur Conan Doyles En försvunnen värld möter Steven Spielbergs Jurassic ParkTre artefakter och Scooby-Doos tassavtryck

– Grekisk mytologi.
Har du missat att grekisk mytologi är trendigt inom barnkultur så har du missat både Stjärnhuset av Maj Samzelius och Percy Jackson av Rick Riordan.

Skurken vill öppna en port till det grekiska helvetet och släppa ut den trehövdade hunden Cerberus … Lyckades inte Percy & Co låsa Dödens Port ordentligt?

För att lyckas behöver skurken samla in tre artefakter, jakten pågår över hela jordklotet, och som grädde på moset, så behöver han även Scooby-Doo och hans unika tassavtryck …

Kombinationen kan bli övermäktig

Det är så många ingredienser i det här äventyret. Det är lite som en Shaggy och Scooby macka.Typ ketchup, sallad, leverkorv, godisbjörnar, gelé, jordnötssmör och lite pickles på toppen.

Eller deras berömda glassdessert som består av alla möjliga konstiga smaker, allt toppat med heta, färska chilifrukter. Det mesta går ner, en sak i taget. Fast kombinationen av allt tillsammans kan bli lite märklig och lite övermäktig.

Styrkan var att kunna lösa vanliga mysterier

Man har helt glömt bort vad Scooby-Doo och gänget var bra på från början – traditionella pusseldeckare, där Velma går fram som en ung Miss Marple och håller föredrag för de församlade misstänkta på slutet, med Daphne och Fred i släptåg och med Scooby och Shaggy som comic relief.

Styrkan var att Mysteriegänget kunde lösa helt vanliga mysterier, utan superkrafter och övernaturliga inslag, och de bevisar gång på gång vem som är skyldig till något, till exempel i en gammal herrgård där det sägs spöka, vad som är motivet och hur brottet begicks och planerades … Likt Sherlock Holmes som undersökte otaliga “haunted mansions” i sina dagar gick de alltid på naturlig förklaring.

Genomgående högklassig animation

Ju enklare desto bättre. Det gäller också för de flesta mackor. Låt råvarorna tala för sig själva, och undvik att komplicera i onödan.

Filmen är för stressig och komplicerad för småbarn, däremot finns det många skämt och kul filmreferenser – inklusive referenser till Hanna-Barbera och deras andra seriefigurer. Samt en hel del vitsiga repliker för tonårig och vuxen publik.

Tilläggas bör att animationen är genomgående högklassig och att rösterna (originalversionen) är mycket bra – och alla låter som “de ska låta” – givetvis med Frank Welker som rösten till Scooby-Doo!

Extramaterial på repeat

Slutligen: gediget pyssligt extramaterial, där det tipsas om hur man kan rita Scooby-Doo – långsamt, tydligt och pedagogiskt förklarat, utan att förenkla i onödan.

Extramaterialet kommer att gå på repeat – liksom början av filmen när alla i gänget var små. Det hade räckt till en hel film – Scooby-Doo och Mysteriegänget, LasseMaja-versionen! Ett tips för att verkligen fånga in den tilltänkta målgruppen!

Skriven 2020-12-03

print

Våra samarbetspartners