COMMANDO: DIRECTOR’S CUT – stenhård dumaction och kulkorkade one-liners med Arnold Schwarzenegger

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Mark L. Lester
Skådespelare: Arnold Schwarzenegger, Rae Dawn Chong, Dan Hedaya, Vernon Wells, James Olson
Land: USA
År: 1985
Genre: Action
Längd: 85 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 4

Fattade det inte då, 1985, men med Commando gjorde Arnold en ”Jackie Chan”. Det vill säga totalt over the top, stenhård dumaction med glimten i ögat. Naturligtvis blev den totalförbjuden (!) i Sverige när det begav sig.

Arnold (Schwarzenegger i efternamn såklart) spelar en före detta kommandosoldat (såklart) vid namn John Matrix minsann (kanske inte lika självklart), som försöker leva ett fredligt skogslantligt liv med sin 11-åriga dotter (Alyssa Milano), men som dras in i våldsamheter igen då någon börjar avrätta hans gamla militärkollegor.

Kul/korkade one-liners

Inte mycket till manus (Arnold tvingas jobba mot klockan). Dock en hel del annat att glädjas åt, som Arnolds kul/korkade one-liners, och en av alla tiders favoritskurkar, David Patrick Kelly (”The Warriors”), som dessvärre skrivs ut ur handlingen alldeles för tidigt. Och Rae Dawn Chong som verkligen var i ropet under denna period.

Några sekunder mer våld

Mot slutet upphör pangandet aldrig, vilket påverkade mitt intresse i negativ riktning. Ur underhållningssynpunkt (och kanske delvis av lite nostalgiska skäl) belönas verket ändå med det mer än väl godkända betyget 4.

Såg denna gång Director’s Cut-versionen, vilket lär innebära några sekunder mer våld här och där jämfört med tidigare, men eftersom jag bara minns originalet (en ocensurerad videokopia inköpt från England) i stora drag, sa detta mig inget överhuvudtaget.

print

Våra samarbetspartners