THE KING’S MAN – brutallustig cocktail, actionfest och ett gott substitut för James Bond

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Matthew Vaughn
Skådespelare: Ralph Fiennes, Gemma Arterton, Rhys Ifans, Harris Dickinson, Djimon Hounsou
Premiär: 2022-01-05
Betyg: 4

Tala om att hålla ut. Denna skapelse hann premiärflyttas hela fem gånger innan den äntligen fick se dagens ljus på världens biografer, och alla utom möjligen den första förseningen hade förstås med coronan att göra.

Så frågan är förstås om det hela var värt att vänta på. Ja, det får man nog säga. Inte minst känns det som ett smart drag att flytta handlingen i Kingsman-franchisen till då det begav sig när allt började. Har misstänkt från första stund att det fanns en spännande bakgrundshistoria att botanisera i, och det visade sig också mycket riktigt stämma. Det märks att manusförfattande regissören Matthew Vaughn och hans manusförfattarpartner Karl Gajdusek varit inspirerade i skrivarstugan.

Verkar i det tysta

Året är 1914, och i handlingens centrum ser vi Hertig Orlando Oxford, en inflytelserik aristokrat som tillsammans med sin kavata hushållerska Polly, allt-i-allon Shola och unge sonen Conrad verkar i det tysta för fred via sina kontakter med vännen Kung George och militärer högt upp i Storbritanniens hierarki.

Rasputin hotar krigslyckan

Vilket kan behövas eftersom världen står på randen till ett storkrig. Det dödliga attentatet mot Österrike-Ungerns tronföljare Franz Ferdinand går dock inte förhindra, så första världskriget är snart ett faktum, men när den legendomspunne Rasputin dyker upp som ett hot mot den brittiska krigslyckan måste Oxford gripa in. Vid något skojfriskt uppskruvat tillfälle försöker han och hans team både förgifta sin skrämmande motståndare med en kaka och sedermera ta honom av daga i ett snyggt koreograferad fajtingsekvens.

En sanslös actionfest

Vidare påstår manusförfattande regissören Matthew Vaughn att orsaken till första världskriget har att göra med bråk i barnaåren mellan kusinerna Kung George, tyske Kaiser Wilhelm och ryske tsaren Nikolaj. En lite lustig koppling, men vi talar nog mest kul skröna här.

Precis som mycket annat för övrigt i det här sammanhanget, för övrigt. Inte minst är upplösningen en sanslös, men ändå inte särskilt överlastad actionfest, som inleds med ett lika hissnande som katastrofalt försök till fallskärmshopp och svettig bergsklättring och avslutas med ett actionpackat klimax där den dittills okände storskurken ger sig till känna. Och icke att förglömma; en getabock har avgörande betydelse här.

Skitig och obehaglig på riktigt

Mitt i allt denna brutallustiga cocktail får vi oss också till livs ett parti där man ännu en gång verkligen påminns om krigets helvete. Här blir The King´s Man både skitig och obehaglig på riktigt, och någonstans kan jag här tycka att kontrasterna mot resten av fillmen gör att mixen som helhet haltar mer än en liten aning.

Men ändå, som helhet är The King´s Man likväl en film som med gott samvete kan rekommenderas till de som längtar efter ett gott subtsitut till James Bond-serien, och inte bara för att alltid sevärde Ralph Fiennes även för tillfället medverkar där.

Skriven 2022-01-06

print

Våra samarbetspartners