ANNIE DARLING : EN VINTERKYSS I BOKHANDELN FÖR ENSAMMA HJÄRTAN – sällsynt bra, realistiskt och stämningsfullt – om en julhatare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: A Winter Kiss on Rochester Mews
Förlag: Historiska Media
Serie: Bokhandeln för ensamma hjärtan (del 4)
Översättning: Ingmar Wennerberg
Genre: Romantik, Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 384
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-10-18

Det finns de som tror att julen är till för att fira Tomtens Födelsedag. Eller att det är en Religiös Högtid. Men Posy Morland vet vad julen egentligen handlar om: Vinstmarginaler.

Julen är vinna-eller-försvinna högtiden för alla oberoende små bokhandlare som inte ägs av stora kedjor och konglomerat. Förra julen tjänade bokhandeln in 23% av sin årsomsättning under julkommersen. Tänk om de kunde få upp det till 27% i år … ?! Och visst måste man köpa in nya, fina tygpåsar med exklusivt jultema?

Vad vore julen utan uppstoppade renar i naturlig storlek?

Om det är någon som älskar julen mer än Posy, så är det Nina. Hon kommer hem från Amerika proppfull av extravaganta idéer. Som bland annat omfattar mistelbås, gigantiska julgranar, massor av fejksnö och tre uppstoppade renar i naturlig storlek.

Verity Love är bokhandelns bokföringsexpert – och hon har siffrorna klara. De måste helt enkelt sälja mer i år än i fjol för att överleva. Ingen press, alltså. (Verity inser även att hon måste hindra Posy från att köpa in fler tygpåsar – vad kan man göra med ett helt lager av jultygpåsar efter julafton?).

Hatar julen, cupcakes och Paris

Mattie hatar julen, cupcakes, Paris och kärleksromaner. Fast inte nödvändigtvis i den ordningen.

Nu råkar denna stjärnkonditor från Paris driva ett café och konditori som ligger granne med Posy Morlands populära bokhandel som är specialiserad på just kärleksromaner.

Matties aversion mot böcker som inte är kokböcker skakas i sina grundvalar när hon upptäcker att det finns en hel genre som bara handlar om kvinnor som startar caféer och bagerier och lever lyckliga i alla sina dagar, och de lyckas få bokföringen att gå ihop trots att de oftast flyttar ut på landet (bakar inte folk sina egna bröd på landsbygden?).

500 pund om dagen i ren-förlust

Matties aversion mot julen är dock djupare rotad än den som hon hade mot feelgoodromaner, och hon vill absolut inte ha Ninas tre renar i naturlig storlek inklämda i sitt café. Det skulle kosta Mattie 500 pund om dagen att ta bort ett enda cafébord (uppstoppade renar betalar inte för sin plats). Och hon tänker definitivt inte börja göra juliga cupcakes! Eller cupcakes över huvud taget. Mattie hatar cupcakes och Paris precis lika mycket – trots att ingen av hennes nya vänner i bokhandeln i Bloomsbury någonsin förstår hur hon alltid lyckas koppla ihop julhat och aversion mot cupcakes och Paris i samma mening.

Snökaos i London och en julhatarpakt

Den enda som hatar julen lika mycket som Mattie är Tom, som är i julhatarminoritet bland bokhandelns personal. Mattie och Tom har egentligen inget gemensamt – förutom att de hatar julen. Men under en hektisk julmånad kan mycket förändras. Och verklig snö kan ställa till med mer kaos än fejksnö …

Fångar det oemotståndliga vardagslivet Bloomsbury

Annie Darling kan konsten att fånga vardagslivet i London så att man verkligen känner igen sig. Pubkvällar med vännerna, takeaway med läcker fish and chips, pubquiz med jultema, bortskämda katter, snökaos som stoppar det mesta av trafiken, jakten på det perfekta julreceptet … och mediahysterin som uppstår när någon hittar det.

Köerna utanför Matties café gör att hon måste börja ransonera sina juliga skapelser (som givetvis inte har någonting med cupcakes att göra). Hon är en viral sensation och måste gå upp tidigare och tidigare varje morgon för att hänga med i kommersen. Vinstmarginaler är det minsta av Matties problem.

Sällsynt smart, humoristiskt och realistiskt

Mattie känner sig alltid lite utanför det ordinarie bokgänget – men de visar sig vara bra vänner, som ställer upp när det verkligen gäller och när hennes traumatiska förflutna från Paris hinner upp henne.

Vi – liksom Mattie – får lära oss vad “gaslighting” är – och hur viktigt det är att kunna sätta ord på saker. Utan ord finns bara en diffus, otäck känsla att någonting är fruktansvärt fel, men det finns ingen möjlighet att sätta fingret på vad det egentligen är.

För att vara en roman om en julhatare (eller två) så är detta en sällsynt bra, realistisk och stämningsfull julroman. Full pott till älsklingen Annie Darling!

print

Våra samarbetspartners