LENA FURBERG : MULLE OCH HÄSTTJUVARNA – trivsamt och lättsamt med lika delar action och humor

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Egmont Story House
Serie: Mulles dagbok (del 8)
Läsålder: 6-9 år
Genre: Sällskapsdjur, Barn
Antal sidor: 111
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2021-08-10

När det blir inbrott i Mulles stall så är målet värdefulla sadlar. För en kändishäst måste väl ha en finfin sadel? Mulle ser riktigt fram emot att inbrottstjuvarna ska försvinna med sadeln, för i sådana fall kommer Molly att bli tvungen att rida barbacka (och sadelgjorden är inte så vidare värst bekväm …) Men eftersom sadeln visar sig vara ett gammalt åbäke som är värt max en hundring så bestämmer sig inbrottstjuvarna för att inrikta sig på något mer värdefullt: en portabel liten ponny som går att klämma in i baksätet på bilen.

Mulle hade ju drömt om att bli av med sin obekväma sadel. Han hade inte drömt om att bli av med sig själv … Alltså: att hamna ute i ett ruckel mitt ute i obygden, tillsammans med en hög värdefulla renrasiga fullblodshästar, som inte fattar att de är kidnappade, eftersom de är så vana vid att vara på turné och tävla överallt i världen. (De har däremot tyckt att detta ställe har ovanligt dålig service). Efter att Mulle upplyst de fina hästarna om läget så börjar de tillsammans att smida en plan för att rädda sig själva. Givetvis med den lille ponnyn Mulle i den stora hjälterollen!

Humor med hög svansföring

Mulles berättarröst har en humoristisk distans som verkligen går hem hos publiken. Bilderna – av den ojämförliga hästskildraren Lena Furberg – fångar med stor träffsäkerhet speciellt roliga skeenden i texten. En favoritbild föreställer mestadels två rumpor med svansar — Mulle och hans bästis kaninen Tulpanöra är på språng, med hög svansföring och hovar respektive trampdynor högt upp i luften.

Running-gag om kändisskap

Ett running-gag är att Mulle måste vara så värdefull eftersom han är en kändishäst. Det här stått om honom i tidningen! Ja, tidningar brukar ju rapportera om framstående travhästar, galopphästar, dressyrhästar och hopphästar … men nu är ju tidningen som åsyftas (men som aldrig nämns vid namn) den skojiga tidningen Min Häst – där Mulle har en egen skämtserie.

Camilla Läckberg gav för övrigt en prenumeration på Min Häst till Leif G.W. Persson. Det var mycket uppskattat.

Till skillnad från serietidningen Min Häst så fokuserar berättandet här mer på Mulles inre liv och tankar – vilket gör all action ännu roligare.

Med en ponnygödslad tulpan på bemärkelsedagen …

Och nu, spoilervarning: Lena Furberg har verkligen kommit på en kul twist på slutet. Mulle ska säljas till Hedman (känd från Hedmans tulpaner) för att bidra med gödsel till tulpanerna … Vilket skulle ha varit en bra idé, om inte Mulle är känd för sin förmåga att spisa hela fält med tulpaner. Något som all gödsel i världen inte kan kompensera för …

Det här är trivsam och lättsam läsning, med lika stora delar action och humor, och ett varmt återseende på det lyckliga slutet för den fiktiva hästvärldens förmodligen mest kända kärlekspar: hästägaren Molly och ponnyn Mulle.

print

Våra samarbetspartners