ANNIE DARLING : SPIRANDE KÄRLEK I BOKHANDELN FÖR ENSAMMA HJÄRTAN – får Fyra bröllop och en begravning och Notting Hill att blekna vid jämförelse

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: True Love at the Lonely Hearts Bookshop
Förlag: Historiska Media
Serie: Bokhandeln för ensamma hjärtan (del 2)
Genre: Romantik, Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 368
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-09-01
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2021-05-17

Verity Love är dotter till en kyrkoherde och borde verkligen veta bättre än att planera hur hon bäst ska avliva sin pojkvän. En drunkningsolycka verkar väl trovärdigt, när det gäller en havsforskare?

Verity trivs väldigt bra med att vara singel. Det finns bara ett fel: ingen annan verkar trivas med att hon går runt och är lyckligt singel. Verity har redan en bossig katt och fyra bossiga systrar och fyra bossiga bästa vänner – hon behöver definitivt inte en bossig pojkvän också. Vilket alla andra verkar tro. Därför var det praktiskt att hitta på en havsforskare som pojkvän, någon som jämt var ute och reste och havsforskade. Mycket praktiskt, ända tills alla vill träffa honom …

Ljuvligt och inspirerande Londonliv med fokus på Bloomsbury

Annie Darlings Spirande kärlek i bokhandeln för ensamma hjärtan fångar det härliga singellivet på ett ljuvligt sätt – tänk att gå ut och äta på precis den restaurang man vill, välja sitt älsklingsbord, beställa sin favoriträtt, avnjuta ett glas vin, läsa en god bok …

Eller hemma i favoritsoffan: ingen annan lägger beslag på ens favoritplats och fjärrkontrollen och hela portionen med fish and chips innan man själv ens hunnit smaka på ett enda chips …

Ja, Verity har så klart otur och en av hennes systrar och katten Strumpet sätter i sig hela hennes fish and chips portion, men i princip. Singelliv är fantastiskt. Inga förpliktelser alls. Utom mot en mycket bortskämd och överviktig katt.

Posy och Sebastian lever för att gräla med varandra …

Att vara ihop med någon verkar vara hemskt. Se bara på Posy Morland och hennes odräglige man Sebastian. De grälar jämt. Och högljutt. Vem står ut med ett sådant påfrestande liv? Och Nina, Veritys romantiska lägenhetskompis, hon drar minsann jämt hem det ena stolpskottet efter det andra, i jakt på sin egen Heathcliff. (Med tanke på att Heathcliff för nöjes skull plågade små hundar är det inte direkt den bästa litterära förlagan man kan ha i jakt på en ny pojkvän).

Det är intressant att konstatera att Veritys vänner automatiskt antar att Verity ska vara som de och vilja ha samma saker som de. Så är inte fallet.

Hur vore det att låtsas … på riktigt?

På sin favoritrestaurang träffar Verity den unge arkitekten Johnny, och han har mer eller mindre samma problem. Alla, precis alla, vill para ihop honom med någon. Det är väldigt jobbigt att vara ung, snygg, framgångsrik och välbärgad. (En man med en förmögenhet måste vara på jakt efter en fru …) Så … hur skulle det vara om Verity och Johnny låtsades vara ihop? Efter att den fiktive havsforskaren försvunnit ut ur bilden? Det är en perfekt plan. Äntligen: lugn och ro!

Men det finns en hake. Verity är singel för att hon trivs själv. Hon är introvert och behöver också sin egentid för att ladda batterierna. Inte ens de bästa vännerna får störa när det är laddningsdags. De får själva gå i förväg till puben. Men Johnny är singel för att han är hopplöst förälskad i en kvinna som är gift … Olycklig kärlek är inte samma sak som lyckligt singelskap. Och medan Verity själv trivs med att vara singel, så har hon absolut ingenting emot att para ihop andra …

Fester, kalas och förvecklingar

Det här bli en sommar med fester, kalas och förvecklingar, som får Richard Curtis klassiker som Fyra bröllop och en begravning och Notting Hill att blekna i jämförelse.

Det är ett myller av människor, galet roliga släktingar, knasiga kompisar och en katt som ständigt gör comeback och kräver uppmärksamhet.

Igenkänningen är skyhög. Annie Darlings London är så perfekt och noggrant tecknat. Och visst känner man igen stamrestaurangen och känslan att gå dit och beställa – fast Veritys är italiensk och här var favoriten indisk.

Härliga tider, ljuvliga tider! Inget går upp mot ljumma vindar, engelsk sommar, pubkvällar, trädgårdsfester och bortskämda katter.

Ett övertygande, oförglömligt porträtt av fem systrar

Boken tecknar också ett övertygande och oförglömligt portätt av en familj med fem systrar – fyra livliga, och så Verity.

Favoritkaraktär i boken är helt klart Kyrkoherdens fru. Vilken fantastisk biroll hon levererar, och med vilken pondus! Efter att ha kört hela vägen från London för att träffa Veritys familj så får Johnny nöja sig med ett lass stekt potatis på den lokala puben, ett lass potatis som ska delas med fyra hungriga systrar och en hungrig, stressad kyrkoherde. Kyrkoherdens fru är helt enkelt inte intresserad av att laga mat till familjen eller någon besökare. Det är ju tur att det finns någon på puben som klarar något så avancerat som att steka potatis till kvällsvarden …

Försök göra livet lite lättare för introverta

Boken har ett tänkvärt budskap om att försöka göra livet lite lättare för introverta – för måste hela världen egentligen vara högljudd, påfrestande och otrevlig? Ibland kan man vilja njuta av en ensam promenad på den engelska landsbygden och bara vara i nuet. Och ladda batterierna. För även roliga saker tar energi – och utan balans mellan laddning och urladdning blir ingenting roligt till sist.

Härlig humor, oförglömliga karaktärer och noggranna, övertygande miljöskildringar. Och Johnny är precis som en ung Hugh Grant.

Fyra fester och ingen begravning … låt budgivningen på filmrättigheterna börja!

print

Våra samarbetspartners