AMANDA HELLBERG : JUL I KRINOLIN – som en mix av Jane Eyre, Chocolat och Fröken Frimans krig med en modern twist

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Lovereads
Serie: Ulltunasviten (del 1)
Genre: Historisk romantik
Antal sidor: 343
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-10-07
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2021-10-14

Pausa julstöket, maxa myset, gör dig redo för en tidsresa till december 1870 när ingen fuskade med knäckkoket genom att använda mikron …Efter fyra fenomenala deckare om Maja Grå, och flera barnböcker, så har Amanda Hellberg nu bytt bana till världens mest säljande genre: romance.

Man vet på förhand, efter Maja Grå deckarna, att Amanda Hellberg är svag för “gothic horror & gothic romance” och man kan faktiskt spana in samma influenser i denna nya serie, Ulltunasviten.

Jane Eyre och Chocolat inspirerar

Reklamen utlovar en mix av klassikern Jane Eyre, Chocolat (ni minns kanske Lasse Hallströms filmatisering med Johnny Depp och Juliette Binoche) och den svenska TV-serien Fröken Frimans krig. Det stämmer ganska bra. Även om man här koncentrerar sig mycket mer på karamellkok än chokladtillverkning, och det är ju inte riktigt samma sak, om man ska vara noga med godishistoriken.

Inspirerad av en rödrandig framgångshistoria

Det här är en historia som man med lite god vilja kan marknadsföra som “based on a true story” – eftersom det i verkligheten fanns kvinnor som blev framgångsrika egenföretagare genom att uppfinna och tillverka godis. Gränna polkagrisar är den mest kända framgångssagan. Amalia Eriksson, uppfinnaren av Gränna polkagrisen, finns både med i en bok om världens mest kända svenskar och i en ny bok om fenomenala kvinnliga uppfinnare från hela världen!

I Jul i krinolin gör Amalia Eriksson en fin cameo och spelar sig själv. Men man misstänker att hon även inspirerat Amanda Hellberg när hon skissade på hur Lovisa Linds karamellkokande chef skulle vara …

Karameller ska levereras till vinterbalen

Nu fokuserar inte den här berättelsen på kvinnan som äger ett litet godisimperium och uppfinner nya godsaker, utan på hennes hjälpreda. Lovisa Lind är ung och fattig och hjälper till med att koka karameller till von Drevers spektakulära vinterbal. Sedan ska hon emigrera till Amerika. Men Lovisa hade inte räknat med att attraheras av den surmulne änklingen och att han även får henne att tina upp. Båda två har massor av bagage, men von Drevers magnifika gods ruvar på speciellt mörka och sorgsna hemligheter.

En modern twist på ett gammalt triangeldrama

Här kommer vi in på Jane Eyre-område och vi ska absolut inte komma in på spoilervarningområde. Man kan dock avslöja att Amanda Hellberg för in en ny twist som kanske är mer feministisk och modern än den som Charlotte Brontë använde, där kvinnorna inte direkt visar någon medkänsla och solidaritet med varandra, utan mest är rivaler om mannen. Dessutom: Lovisa Lind är en egen person med egen karriär och egna planer. Hon är på väg någonstans (närmare bestämt Amerika) och hon behöver inte förälska sig i sin arbetsgivare.

Snabbläst och med modernt språk

Språket är modernt och samtida, läsningen går snabbt, boken har ett behändigt litet format och luftigt satta sidor (ett kännetecken för många av Lovereads titlar) och 300+ sidor bara flyger fram.

print

Våra samarbetspartners