RUTH KVARNSTRÖM-JONES : LOVISAS VAL – skickligt genomförd feelgood med välbekanta ingredienser

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Printz
Serie: Halleholm (del 1)
Genre: Feelgood, Romantik
Antal sidor: 397
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-09-09
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2021-02-03

Danskt hygge är så passé ! Säg hej till svenskt mys! För det är framtiden! I alla fall enligt The New York Times. New Yorkers och alla andra som älskar svenskt mys kan säga hej till Ruth Kvarnström-Jones och hennes nya serie Halleholm.

Det här är svenskt mys i kubik. Man tar en gammal släktfejd och en gammal herrgård (ungefär som i julkalendern Mirakel) och ett väldoftande bageri. Man kombinerar med en spirande kärlekshistoria, mellan två personer som kommer från två olika sidor av släktfejden, och rör om ordentligt!

Man börjar tänka på Änglagård

Sedan kryddar man anrättningen med en massa gamla recept som återupptäcks och ser till att det bakas rejält med kanelbullar, som helst avnjutes tillsammans med äkta hemgjord varm choklad. Så smyger det in en charmig och tilltufsad katt med nio liv, det finns smultron och ringblommor … och ett trivsamt cafébibliotek där vem som helst får sitta och mysa. Hej, hej, svenskt mys!

Den här boken är faktiskt skriven på engelska och översatt till svenska. Ruth Kvarnström-Jones är verkar vara lite som en engelsk motsvarighet till Cecilia Hagen – denna svenska superanglofil som gärna skriver om allt möjligt engelskt (scones, prinsessan Diana, systrarna Mitford …) Brittiska Ruth Kvarnström-Jones älskar allt möjligt svenskt. Ja, hon bor också i Sverige. Någonstans under läsningens gång börjar man tänka på Colin Nutley och Änglagård filmerna … lantlig miljö, släktfejder, försoning … och ett oförbehållsamt kärleksbrev till svensk natur och den undervärderade svenska landsbygden. Det kanske behövs ett utifrånperspektiv för att se att “Sverige är fantastiskt”. Så som en gammal turistreklam hävdade.

Nu ska det bli andra bullar

Man hoppar i tiden mellan vad som hände förr i tiden (och hur släktfejden uppstod) och vad som händer i nutiden, där huvudpersonen Lovisa, nyligen hemkommen från sitt drömliv i London, försöker att reda ut vad hon ska göra med sitt arv. Kan hon verkligen klara av att driva ett café och att baka kanelbullar? Men om hon inte klarar skivan … så kommer den andra delen av släkten, den som hon hatar (eftersom släktfejder går i arv) att lägga rabarber på caféet … Lovisa lovar sig själv att inte vara för snäll och mesig. Nu ska här bli andra bullar av!

Många bagerier I feelgood litteratur

En snygging från fel sida av släkten (alltså: den del som Lovisa är i fejd med) blir ett romantiskt intresse … Som Romeo och Julia, med tårtor och bullbak och feelgood slut.

Det öppnas många caféer och bagerier i feelgood litteratur och i feelgood film. Nyaste feelgood filmen på hyllan, Bageriet på Portobello Road, kom med en liknande sensmoral om att ge folk vad folk vill ha – smaker “hemifrån”, smaker från barndomen, det genuina och det äkta, istället för saker som är snobbiga, knepiga och onödigt tillkrånglade. Och serverade i alldeles för små portioner.

En trivsam sensmoral

Det finns en fin sensmoral om att lära av varandra och Lovisa lär av de äldre generationerna och inser hur mycket de kan och hur mycket kunskap och social kompetens det finns att ta tillvara …

Enligt den här boken så finns det ingenting som slår äkta kanelbullar och äkta hemgjord choklad. Äkta choklad övertrumfar allt – till och med champagne (i alla fall när det är höstrusk på väg). En trivsam sensmoral.

Skickligt gjort så slutprodukten inte blivit dödbakad

Man känner igen många klassiska grepp i den här romanen. Den nedärvda fejden. Kärlek som börjar med bråk. Hemvändartemat. Fördomar som kommer på skam. Tjejen som flyttar från storstan till vischan, och därmed finner både en bättre karriär och en bättre partner. Tjejen som kämpar med sitt nya egenföretagande (café, bageri, bokhandel, bokhandel med cafédel eller hunddagis) för att mot alla odds triumfera på slutet … Men det är skickligt gjort att använda alla ingredienserna utan att de klumpar sig eller att slutprodukten blir blek och dödbakad.

Trygghet veta allt kommer att gå bra

Den här påhittade svenska miljön är ett sådant där oemotståndligt smultronställe. Personerna är trivsamma att umgås med. Och när det gäller igenkänning … Det finns en viss trygghet för läsarna att veta att allt kommer att gå bra, det är en trevlig förutsägbarhet, och visst vill man att kanelbullarna förutsägbart nog ska smaka kanel … Man vill inte att de ska smaka svartpeppar och chili!

Nu är det bara att se fram emot julfirande med Lovisa & Co … Gissningsvis kommer många nya traditionella recept att grävas fram ur landets kaneldoftande guldgruva!

print

Våra samarbetspartners