JESSICA TOWNSEND, Nevermoor: Morrigan Crows magiska förbannelse (Bokförlaget Semic)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Författare: Jessica Townsend
Titel: Nevermoor: Morrigan Crows magiska förbannelse
Originaltitel: The Trials of Morrigan Crow
Antal sidor: 345
(Bokförlaget Semic)

Nevermoor: Morrigan Crows magiska förbannelse är den första boken i den kritikerrosade serien Nevermoor. Morrigan Crow har redan gjort internationell supersuccé! Filmavtalet är i hamn och boken är såld till ett 30-tal länder.

Humor á la australiensiska Ivy Packet

Det är nästan oundvikligt att Morrigan Crow blir jämförd med Harry Potter. Nevermoor-serien har också sitt eget Hogwarts och en spådom och massor av humor och en ung huvudperson. Och här finns ett filmiskt sätt att skriva och beskriva scener och ALLT som behövs för att detta ska bli en stor och framgångsrik franchise!

Fast när det gäller humorn tänker jag snarare på Ivy Pocket, den australiensiska hjältinnan som är otursförföljd och som ändå kavat tar sig an alla motståndare och alla utmaningar.

Ivy Pocket har visserligen ofta noll koll på vad som egentligen händer (och kan bli god vän med någon som försökt mörda henne), så på så sätt är Morrigan Crow en allvarligare historia.

Att stå inför sin dödsdom på sin elvaårsdag

Början på historien är tungt gotisk och scenen är en begravning och vi får veta allt om Morrigan Crows förbannelse.
Morrigan Crow är född med en förbannelsen. Att föra otur med sig. Allt är Morrigan Crows fel, från hagelstormar till ett misslyckat syltkok. Och enligt förbannelsen kommer hon också att dö på sin elvaårsdag.

Huvaligen! Huvudpersonen i Beautiful Creatures var stressad för att hon skulle välja mellan ljus eller mörker på sin sextonårsdag (att bli en ljus eller en mörk häxa) men att stå inför en dödsdom på sin elvaårsdag är etter värre!

Ska tävla mot hundratals andra

Då kommer sagans Hagrid inridande på sin magiska springare (bildligt talat): Jupiter North.
Han tar med Morrigan till den mystiska staden Nevermoor.

Har allt löst sig? Icke. Jupiter har valt ut Morrigan till Wundersamfundet, Nevermoors mest svåråtkomliga skola (den här bokens Hogwarts). Hon ska alltså tävla mot hundratals andra barn i svåra, farliga prövningar, som i “The Triwizard Tournament”, fast farligare.

Alla tävlande har en extraordinär talang av något slag. Fast Morrigan vet inte vad hennes talang är. Utom otur. Och det kan väl knappast kallas en talang? Om hon inte klarar prövningarna blir hon utkastad ur Nevermoor – och då kan hon inte undkomma sitt dödliga öde …

Skriker efter att bli film

Öppningen av boken är som ett gammaldags gotiskt melodramatiskt, men sedan … när dimman lättar över Nevermoor och silvergrindarna, är det som i den gamla filmen The Wizard of Oz: allt förändras och blir musikal i bländande technicolor! Och vilket inspirerat världsbygge det här är, med extra mycket extra allt!

Ett helt surrealistiskt hotell, jättestora magnifika katter, enhörningar, drakar, magiska paraplyer och ett Wunderground transport system – som liksom “the underground” i London går helt under jorden. “Mind the gap!”

Vissa scener bara skriker efter att bli film, som utmaningen “The Fright Trial” och “The Battle of Christmas Eve”. Lägg till detta smart och oemotståndligt busig humor, massor av oförutsedda överraskningar och vändningar i handlingen och en superskurk som inte går av för hackor …

Sagolik och fantastisk debut

Men berättelsens hjärta är hela tiden Morrigan och hennes uppdrag: att hitta sig själv, sitt mod och sin identitet. Alla barn förtjänar hopp. Även de – ja, särskilt de – som tror att de är dödsdömda.
Missa inte denna sagolika och fantastiska debut från australiensiska Jessica Townsend!

Skriven 2020-01

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners