LENA FURBERG : MULLE I FULL GALOPP – uppfriskande humoristiskt med en underfundig twist

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Egmont Publishing AB
Läsålder: 6-9 år
Genre: Sällskapsdjur, Barn
Antal sidor: 101
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2021-01-15

Mulle har en ny karriär. Han är ju ruskigt snabb, och Molly har insett att snabbheten kan utnyttjas på galoppbanan. En fartkamera registrerar Mulles maxfart till 37 kilometer i timmen – och det är inte dåligt.

Felet är bara att Mulle galopperar när han känner för det – och inte på beställning. På väg hem till en hink med havre eller på väg till Hedmans tulpanodling eller på väg till en påse med hallonbåtar håller Mulle gärna maxfart. Annars … Meh. Vem anstränger sig i onödan?

Dessutom ska galopphästar (och ponnyer) tydligen banta och vara smala, och ha en löjlig mössa på huvudet. Detta är inte Mulles melodi.

Vad är viktigast i livet? (Att äta upp och att inte själv bli uppäten!)

Mulles entusiasm för sin nya karriär försvinner mer och mer. Men när de väl är på galoppbanan så vill så klart Mulle gärna visa de andra att han är snabbast …

Mulle i full galopp följer i kapitel efter kapitel livet ur en ponnys synvinkel.

Vad är viktigast i livet? Svar: Mat. Sedan: Mer mat. Och att äta upp maten. Och att inte själv bli uppäten av rovdjur.

Mulle ser faror överallt. Hur vet man att det inte finns grottlejon i hästtransporten? Eller bakom soptunnan? Eller farliga rovdjur under vattenspegeln i en regnpöl … ? Molly tycker att Mulle krånglar, Mulle är övertygad om att han räddar Molly från allehanda faror.

Barnet och husdjuret existerar i sin egen värld

Liksom i serien Snobben (Peanuts), så är det som om barnet och dennes husdjur existerar i en helt egen värld.

Ja, någon måste ge Molly hennes månadspeng, någon måste ha bekostat galoppgrejerna, någon måste köra hästtransporten. Molly kan inte vara vuxen och ha ett heltidsjobb själv, eftersom hon går i skolan och rider på en ponny (alltså inte en häst) och så vidare. Men vi ser bara Molly och Mulle. Andra barn har vuxna med sig, det finns ridlärare eller tränare som hetsar på sina adepter, men Molly och Mulle har bara varandra. Och så kaninen Tulpanöra som är Mulles bäste vän.

Det gör Molly till seriens auktoritet – och Mulle till seriens rebell. Samtidigt som de är ett team som verkligen förstår varandra, när de någon gång skulle råka vara på samma våglängd.

Vänta dig det oväntade

Denna ponnygalopp, och efterspelet, går inte alls som man väntar sig. Men det är det som är fördelen med Lena Furbergs kreationer – man kan alltid vänta sig det oväntade.

Uppfriskande humoristiskt och med en underfundig twist där det ständigt diskuteras hur konstiga vi människor är – i alla fall ur en ponnys synvinkel.

print

Våra samarbetspartners