JENNY COLGAN : JUL PÅ DET LILLA HOTELLET VID HAVET – mer söt än kryddig med intrigerna finfördelade över sidorna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Christmas at the Island Hotel
Förlag: Norstedts
Serie: Den lilla ön i havet (del 5)
Översättning: Birgitta Karlström
Genre: Julromaner, Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 357
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-10-11

Jenny Colgan har gjort sig känd för att verkligen ta “The Great British Bake Off” på allvar – britternas motsvarighet till “Hela Sverige bakar“. Så många av hennes högt utbildade och framgångsrika hjältinnor har lämnat välbetalda jobb och karriärer i Storstaden för att flytta ut till en liten avfolkad by på landet och starta bageri eller café eller en kombination av de båda.

De går långa promenader, har söta husdjur och skaffar gulliga killar och kämpar aldrig med momsavdrag, vinstmarginaler eller digitala bokföringssystem som krånglar.

Från jurist till bagare

Flora Mackenzie, utbildad jurist och en kugge i ett väloljat maskineri i London, flyttade till den fiktiva, vindpinade ön Mure för att ta hand om sin farsa och sina bröder, eftersom ingen av dem kunde baka, laga mat eller städa. Jo, och så går hon långa hundpromenader med en ouppfostrad hund och letar efter hunden när han springer bort. Hon har också hunnit bli ihop med sin chef, som i likhet med Christian Grey är föräldralös och har haft en olycklig barndom, och därför står Flora ut med hans humörsvängningar och allmänt egoistiska drag. Och för att han är snygg. Ingen är intresserad av att reformera en småful eller alldaglig skitstövel (vilket Floras “gay best friend” från London förnumstigt påpekar).

Fintan och Colton – en dödsdömd kärlekshistoria

Under tiden har Floras bästa vän på Mure, byskolans rektor Lorna, blivit ihop med öns läkare, som ser ut ungefär som Omar Sharif. Floras bror Fintan blev ihop med Colton, en rik och snygg amerikan. Men Colton dog i cancer i slutet av bok tre i serien – och nu är vi alltså framme vid bok fyra i serien och du är up-to-date med det viktigaste som hänt på ungefär tusen sidor (annars kan du också avnjuta denna serie som ljudbok, medan du går långa hundpromenader – förhoppningsvis utan att bli av med hunden).

“Muntra Upp!” startar med hotellet

Flora försöker nu att muntra upp Fintan, samtidigt som hon ska ta hand om man och barn och hundar och diverse vänner och släktingar och ett bageri där det ska julbakas. För att få Fintan på bättre humör ska de tillsammans rädda Coltons hjärteprojekt, det flådiga nya hotellet på ön, och de siktar på att få det klart för en pampig invigning lagom till jul. Mure är inte bara en fiktiv ö, det måste även ligga i ett fiktivt universum där inga resor blivit inställda och där hotelldöden inte inträffat och där det fortfarande går att få tag på personal som vill jobba inom servicesektorn (under coronapandemin omskolade de flesta sig till andra saker och Brexit gjorde det ännu svårare att få tag på personal). Eller … är det så lätt?

Fransk kock, norsk prins, ouppfostrad hund och allmänt tumult

Flora får tag på en fransk kock och “Den franske kocken” får “Den arge kocken” att se glad och vänlig ut i jämförelse. Kökspojken från Norge är i själva verket någon slags kunglighet, som måste bevisa att han kan tjäna pengar själv innan han för ärva kungadömet. Och han blir kär i den blyga Isla från ön Mure, i en Askungesaga med förhinder, för medan Isla gärna är ihop med en kökspojke, så vill hon inte ha en prins. Och dessutom har norrmannen en ouppfostrad hund med sig som hotar hela hotellinvigningen. Fast överkonsumtion av litervis av vin bidrar till kaoset. Skottar bör måhända hålla sig till en liten whiskeypinne?

Kommer allt att bli klart till jul?

Ska Flora och Fintan bli klara i tid? Kommer hotellet att öppna lagom till jul? Vill någon flyga till en vindpinad och iskall ö och fira jul, istället för att flyga till Thailand eller Kanarieöarna? Kommer kärleken att övervinna allt? Finns det något godare än mince pies?

Och innan ni börjar fantisera om köttfärspaj här: “Mince” betyder finfördelat. “Minced meat” är alltså köttfärs. Men “mince pies” är fulla av finfördelad frukt och finfördelade juliga kryddor. Det är det godaste som finns —- och om tomten är riktigt snäll så får han en ljummen paj serverad framför den öppna spisen. Visst låter det mycket godare än kall gröt?

Söt och kryddig julstämning

Jenny Colgans bok är mer söt än kryddig, men med många olika intriger finfördelade över de många sidorna, och boken är precis som alla de andra böckerna från Mure (eller andra delar av Storbritannien) som Colgan har skrivit tidigare, så Colgans fans bör bli nöjda. En kopp te och en paj och en bok … och så kan julstämningen ringas in! Flådiga semesterresor som genererar onödiga utsläpp? Fantasiresor är miljövänligare. Speciellt när ön i fråga, som Mure, inte ens finns i verkligheten.

print

Våra samarbetspartners