DELIA OWENS : DÄR KRÄFTORNA SJUNGER – rättegångsdrama om mord och lyriskt kärleksbrev till träskmarkernas natur

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Where the Crawdads Sing
Förlag: Bokförlaget Forum
Genre: Skönlitteratur/Deckare
Översättning: Cecilia Berglund Barklem
Antal sidor: 369
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-04-29

Där kräftorna sjunger har i praktiskt taget alla engelskspråkiga länder legat etta på bästa och mest sålda listor över de senaste deckarna. I Sverige har boken toppat listan med romaner – och även blivit framröstad till Årets Roman 2020.

Deckarbegreppet har vidgats

Givetvis spelar det ingen roll om Där kräftorna sjunger är en deckare eller om det är en roman – en bra bok är en bra bok, en bästsäljare är en bästsäljare, men det intressanta är hur “deckarbegreppet” har vidgats i den angloamerikanska världen och ibland känns det inte riktigt som att Sverige och övriga Norden hänger med i svängarna.

Där kräftorna sjunger kan snabbast beskrivas som en korsning mellan Den blå lagunen (ni minns kanske filmversionen av boken med Brooke Shields) och klassikern To Kill a Mockingbird (svensk översättning: Dödssynden eller Att döda en härmtrast).

Från tanig pojkflicka till supersexig tjej

En ensam och övergiven flicka växer upp nära naturen, boken är proppfull av kärleksförklaringar till det vilda livet (inte bara till sjungande kräftor) och flickan går från att vara en vild och tanig pojkflicka à la Scout i To Kill a Mockingbird till att bli en supersexig kurvig tjej (tänk Brooke Shields) som attraherar mer än en beundrare …

Främst bokens “good guy” som är osannolikt stöttande och lär henne läsa, skriva och räkna och köper målargrejer så att hon kan måla av naturen – men också bokens “bad guy”, en populär quarterback och lokal sporthjälte som hittas mördad i närheten av flickans hemvist. Detta är igen spoiler, detta får man reda på tidigt i romanen.

Hopp mellan rättegångsdrama och instängdhet

Nu kommer vi in på bokens deckare, modell rättegångsdrama precis som i To Kill a Mockingbird – och den centrala frågan: Kan en anklagad som lever utanför systemet och som inte är en del av etablissemanget kunna hoppas på att få en “fair trial” framför en jury av “jämlikar“? Eller står alla fördomar helt ojämlikt i vägen?

Handlingen hoppar mellan rättegångsdrama och instängdhet och den totala kontrasten: minnen från flickans uppväxt, vilt och fritt i naturen. Skillnaden mot dramat i To Kill a Mockingbird är att här vet vi faktiskt inte om det handlar om scenariot “oskyldigt anklagad”. Vi vet inte om den vackra flickan är skyldig eller inte, och detta bidrar så klart till spänningen.

Skrev första romanen som 70-plussare

Delia Owens håller aldrig tillbaka i miljöskildringarna, hela boken är som ett lyriskt kärleksbrev till den vilda vackra naturen i träskmarkerna vid North Carolinas kust och den fantastiska flora och fauna som finns i deltat.

Delia Owens är själv zoolog och har jobbat med djur och natur i hela sitt liv, bland annat i Afrika, i Botswana (Damernas Detektivbyrås hemvist) med hyenor och elefanter som ett par av sina specialområden. Som 70-plussare skrev hon sin första roman – eller första deckare – och fick en internationell succé.

Skriven 2020-10-09

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners