ELISE NILSSON : BRODERA JAPANSKT – slitstark, vacker och fantasifull teknik i tusen år

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Ordalaget Bokförlag
Genre: Broderi
Antal sidor: 127
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-08-17

Sashiko (刺し子) är japanska för små hugg. Alla som förväntar sig att nu läsa om samurajer … Sluta inte läs! Sashiko är en betydande och spännande del av japansk kulturhistoria – och något som ligger helt rätt i tiden idag!

De små huggen som åsyftas är när en nål “hugger” små stygn i ett eller flera lager tyg. Tekniken sägs vara tusen år gammal, men därom tvistar de lärde.

Från Edo perioden till dagens modekollektioner

Vad man vet är att tekniken fanns under Edo perioden (1603-1867). Uttjänta arbetskläder fick nytt och längre och starkare liv genom lappar och broderier, i lager på lager. Under Meiji perioden (1868-1912) hade sashiko etablerat sig som en lönande vintersyssla i norra Japans jordbruksbygder, när det var för kallt att arbeta långa dagar på åkern.

Blå bakgrund – vita stygn – god smak!

Sashiko brukar kopplas ihop med små, fina, vita stygn på en blå bakgrund.

Det är också en sådan bild som pryder den nya, vackra boken Sashiko: Brodera japanskt.Vem kan motstå så snygga blå och vita kuddar? Visst har japanerna god smak? Alternativa bakgrunder till sashiko är naturfärger, i beige eller grå nyanser.

Men… varför? Är det för att japanerna alltid är naturnära minimalister som har god och enkel smak? Inte alls.

Förbjudna färger

Förr i tiden var det helt enkelt förbjudet för bönder, arbetare, fiskare, brandmän och så vidare att ha färgglada kläder. Klara färger och mönster var för adel, prinsessor, kejsaren och hovet (kolla gärna in animefilmen Sagan om prinsessan Kaguya … och se hur färgprakten ökar med statusen!).

Nu för tiden kan så klart alla i Japan ha precis vad de vill – och gatulivet är myllrande färgglatt och mönsterglatt. Kimonos är givetvis färgglada, de är dyrbara plagg!

Billiga råvaror – gott resultat!

I jämställdhetens moderna tecken finns broderitips med i boken med mönstrad och färgglad bakgrund. Men visst har den ursprungliga blå och vita estetiken en viss speciell attraktionskraft?

Det är precis som med långkok, “bonnig mat”, arbetarmat, husmanskost … Det tar tid, det hade låg status, det är billiga råvaror, men vad snyggt och vad gott det blir!

Idag är tid den ultimata lyxvaran. Det som en gång var billigt, har blivit “dyrt” och värdefullt.

Från åkerns arbetare till “high fashion”

Sashiko bygger på “billiga råvaror” och används än idag för att ge plagg längre liv – och har på köpet blivit “high fashion” som syns i modekollektioner och i exklusiva boutiquer i Japan och runtom i världen.

Liksom i fallet med långsam matlagning så finns det något meditativt och miljövänligt med sashiko – allt tas till vara, allt är värdefullt, med lite tid blir det gott och vackert.

Sashiko omfattar samma livsfilosofi som den om att aldrig slänga ett riskorn …

En rik flora och fauna av mönster

Klassiska sashiko mönster omfattar ofta referenser till naturen – som den japanska blomman hortensia, dekorativa fiskfjäll eller läcker bambu. Man märker också att sashiko är arbetarnas kulturarv. Amime (inte att förväxla med anime) är ett mönster baserat på fisknät. Ett passande namn för ett mönster som en gång i tiden lagade fiskares kläder …

En resa in i japansk kulturhistoria

Boken Sashiko: Brodera japanskt innehåller mängder av mönster, broderitekniker, kalkerblad och olika frestande projekt. Från tillbehör till en teceremoni till olika inredningsdetaljer. Från ett enkelt bokmärke och en nåldyna, till uppsättningar med kläder och snygga knappar. Allt i mycket olika svårighetsgrader.

Men det är också det som är attraktionen med sashiko – förutom att det blir så fantastiskt snyggt! – man kan hela tiden utvecklas. Dessutom får man på köpet en fantastiskt fin resa tillbaka i tiden, in i japansk kulturhistoria.

Slitstarkt, vackert, tåligt, fantasifullt

Till skillnad från mycket broderande, som är till för att hänga på väggen som en bonad och beundras, så är sashiko till för att användas. Slitstarkt, vackert, tåligt och fantasifullt. Precis som Japan självt!

print

Våra samarbetspartners