JENNY COLGAN : EN EVIGHET FRÅN DIG – för läsare som gillar Notting Hill-liknande komedier

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Five Hundred Miles from You
Förlag: Norstedts
Översättning: Birgitta Karlström
Genre: Romantik, Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 413
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-05-03

Det finns olika sätt att skriva uppföljare på. Jenny Colgan har valt att fokusera på platsen, i detta fall det lilla samhället Kirrinfeif i Skottland.

Olika tjejer flyttar dit från olika skitiga storstäder i England och de flyr från olika skitstövlar, dysfunktionella förhållanden, trauman och annat trassel. Tjejerna blir alla lika betagna i den friska luften och den lantliga atmosfären och de gulliga djuren och de gulliga och pålitliga killarna som inte alls är som engelska storstadskillar.

Breda axlar att gråta ut mot

Oftast har de nya manliga bekantskaperna traditionellt manliga grovarbetande machojobb. Eller så har de en bakgrund som bonde, godsägare, yrkesmilitär, … och de är alla relativt välbeställda (jämfört med tjejerna) och har trygga hem att bo i och trygga breda axlar att gråta ut mot.

Först ut att flytta till Kirrinfeif var bibliotekarien NIna, som numera kör bokbuss och är gift och har barn tillsammans med bonden Lennox – man misstänker att han försörjer henne helt och hållet, eftersom begagnade böcker sålda ur en ambulerande skåpbil inte kan dra in många pund. Speciellt inte med tanke på hur höga bensinpriserna är och hur effektiva och billiga nedladdningstjänsterna är i Storbritannien. Amazon och Kindle har tagit läsarna med storm, liksom alla billiga ljudböcker.

Nina och Lennox dyker upp som birollsinnehavare även i denna senaste bok från Kirrinfeif.

Hus med trädgård och gullig igelkott

Grundhandlingen i En evighet från dig är bekant. Ännu en gång flyttar en tjej från storstaden till landet, får lära känna en gullig och pålitlig kille som har bättre ekonomi än vad hon har och ett eget hus som de kan bo i. Ett hus med trädgård med tillhörande gullig igelkott – som kallas Ned och som finns med på romanens omslag. Ingen kör med robotgräsklippare i Kirrinfeif. Man värnar om de små djuren och har välkomnade lurviga (alltså lagom ovårdade) och vildvuxna trädgårdar.

Lär känna varandra på distans

Skillnaden den här gången är att tjejen inte startar en bokhandel, ett bageri eller ett café eller något annat eget företagande (intrigen i de nio föregående böckerna från Jenny Colgan) utan huvudpersonen är sjuksköterska och anställd av NHS.

Och en annan skillnad … är att det förälskade paret inte möts förrän i det sista kapitlet. De lär känna varandra på distans, som i en gammaldags brevroman.

Båda två jobbar nämligen inom vården och de byter jobb och patienter för att få omväxling och komma över PTSD och de lär känna varandra via mail och SMS. De börjar med att diskutera patienter och sjukdomar och snart uppstår ljuv smittsam musik.

Smitningsolycka var mord

Lissa från London ser i inledningen av historien en femtonårig kille mejas ner av en bil … och hon drabbas av PTSD. Dessutom uppdagas det att smitningsolyckan i själva verket var överlagt mord. Lissa kommet att tvingas vittna och hon känner sig förföljd och osäker.

Cormac är yrkesmilitär och trivs i sin nya roll som “Kirrinfeifs sjuksköterska” … men han känner sig rastlös. Han är van vid stress och livsfara och livet är lite för lugnt och bekvämt … Därför går han med på att byta liv med Lissa som behöver komma bort från hotbilden som byggs upp mot henne.

Boken är i samma stil som Bara på besök och Sambo på prov av Beth O’Leary. Skilda liv blir delade liv och staden och landet jämförs grundligt – och det lantliga drar här det längsta strået.

Bästa vän piggar upp med gindrinkar

Boken passar läsare som gillar Notting-Hill-liknande komedier med knasiga kompisgäng, irriterande statister och löjliga birollsfigurer. Lissa har så klart en bästa vän som piggar upp henne med gindrinkar i glas stora nog att vara hem för ett helt stim guldfiskar (om guldfiskar kunde simma i gin alltså) när allt går på tok, och en irriterande birollsinnehavare som bara dyker upp i en scen hävdar att hon har rätt till förtur till handikapptoaletten eftersom hon är glutenintolerant … Maka på er alla rullstolsburna!

Igelkott i djurisk biroll

Folk som gillar sjukdomar och romantik och gulliga igelkottar får här sitt lystmäte med råge. För den som verkligen är intresserad av igelkottar och hotet mot denna urgamla art rekommenderas varmt Taggad att leva (Roos&Tegner) – tidigare recenserad i den här spalten.

Igelkotten Ned riskerar förresten att puffa ner lunnefågeln “the Puffin Neil” som favorit bland de djuriska birollerna i Jenny Colgans litterära värld. Fast lunnefågeln har redan varit birollsinnehavare i fyra bästsäljare och fått en solobok. Där ligger igelkotten Ned än så länge i lä …

print

Våra samarbetspartners