ELSA BESKOW : SAGAN OM DEN NYFIKNA ABBORREN – underfundiga lustigheter och alltjämt banbrytande bildskapande

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Läsålder: 3-6 år
Genre: Berättelser, Barn
Antal sidor: 32
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-10-16

Nyfikenhet är farligt! Det finns så många ordspråk världen över som förnumstigt varnar för nyfikenhetens faror. Den lille abborren Kvick bryr sig dock inte om några förmaningar, han fortsätter att vara nyfiken på allt möjligt – tills den dagen han blir nyfiken på en brygga och en lina med en krok med en godbit på …

Kvicks vänner Rödspättan, Gäddan och Braxen blir alldeles till sig av oro … Vad ska de göra utan sin minsta vän?

Expedition: Rädda Kvick!

En liten groda har dock sett att det är en snäll liten pojke vid namn Thomas som har fångat Kvick, och Kvick bor numera i en glasburk som kallas akvarium. Grodan har en vis och mossig gammal släkting som är trolldomskunnig … så efter lite övertalning får fiskarna ben att balansera på och förmågan att gå och andas på land, för att be att få sin vän tillbaka. Thomas hörsammar deras önskan. Som tack lär grodan Thomas att simma grodsim – allt innan frukost.

Visar stor respekt för naturen

Dröm eller verklighet? Elsa Beskow visar alltid stor respekt för naturen i sina sagor, och det är självklart att människohuvudpersonen också har respekt för naturen. Många berättelser rör sig i ett gränsland mellan fantasi och verklighet och det finns så många underfundiga lustigheter i den här berättelsen, även i illustrationerna. Man lockas in i en magisk undervattensvärld … precis som i Den lilla sjöjungfrun Och jakten på att rädda en liten fisk är så “Rädda Nemo” fast långt, långt tidigare och i vår del av världen, som är nog så intrigerande och färggrann och spännande på sitt sätt.

En ny Ekorrbok att samla på

Sagan om den nyfikna abborren finns nu utgiven som Ekorrbok – i ett litet och prisvärt format, lätt att hålla i och att bläddra i och att ta med sig på äventyr ute i naturen.

Banbrytande inom bildskapande

Bilderna är fortfarande idag banbrytande inom bildskapande. Stillhet och kontemplation, mystik och förväntan, äventyr och rörelse, så mycket fångas i bild efter bild och för ständigt läsaren framåt mot upplösningen.

Som en fisk på torra land …

Som en fisk på torra land … är ett annat gammalt ordspråk som finns i många variationer. Och “fish out of water” historier kan bli riktigt, riktigt bra! I alla fall när de är signerade av de nordiska sagornas mästarinna.

Fler “fish out of water” historier: H.C. Andersens Den lilla sjöjungfrun, Disneyfilmen Splash och Studio Ghiblis Ponyo – på klippan vid havet.

print

Våra samarbetspartners