ELSA BESKOW : ELSA BESKOWS JUL – hon var långt före sin tid – med kick-ass hjältinnor, till exempel

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Illustrationer: Elsa Beskow
Genre: Berättelser
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 115
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-10-26

Älska Beskow! säger ungarna, och ja, den här boken är lätt att älska!Elsa Beskows jul kunde lika gärna ha haft titeln Året runt med Elsa Beskow … Omslagbilden är från Petters och Lottas jul, förmodligen den juligaste svenska berättelsen någonsin, den svenska versionen av baletten Nötknäpparen inleds alltid med Petters och Lottas jul

De vuxna gör bort sig

… Men originalet följer faktiskt Petter och Lotta året runt, från jul till jul … Och den julen då de har egna presenter att ge bort och inte bara får en massa, den är roligast!

En kul sak när det gäller Petters och Lottas äventyr … Det är hela tiden de vuxna som gör bort sig. Som Herr Blå, som går vilse när han ska hitta den perfekta granen …

Allt illustrerat av Elsa Beskow

Förutom Elsa Beskow klassikern Petters och Lottas jul (utan balettdans!) ingår böckerna Olles skidfärd och Tomtebobarnen.

Men överraskningen i konfektasken är en massa sånger och verser – allt illustrerat av Elsa Beskow – och sagor skrivna av Elsa Beskow för läseböcker som fanns förr i tiden. Det är alltså inget som vi är vana vid som “singelböcker” idag och sagorna visar sig vara jätterolig fantasy! Beskow var verkligen långt före sin tid … Bland annat när det gällde att skapa kick-ass hjältinnor.

Lugn, lärdom och list

Var är mina fem små grå ullgarnsnystan? handlar om hur en tuff morsa överlistar en elak häxa. Ingen farsa eller macho man syns till så långt ögat kan nå … Mor räddar själv sina ungar med hjälp av Lugn, Lärdom och List. Typ som en vuxen föregångare till Nelly Rapp!

Topp, Tipp och Tott handlar om tre små gran-syskon som alla drömmer om att bli julgran … tills de inser vad som händer med granen är julen är slut. Efter det ändrar de sina ambitioner. Glitter och glamour och festande och tingeltangel är inte alltid så kul som det ser ut att vara … Det är tur för Topp, Tipp och Tott att de har en klok mormor som varnar dem!

Coolt med flugsvampar

Olles skidfärd innehåller massor av humor, och visst är det kul med Gumman Tö som ständigt kommer för tidigt och fixar dåligt före … Men när Våren ska komma, då är hon välkommen! Alla årstider är besjälade, liksom själva naturen.

Slutligen … Tomtebobarnen är en klassiker som förmodligen fått flugsvampar att bli en cool grej att pynta med till jul … eftersom alla Tomtebobarnen har flugsvamphattar. Det finns en varning i bokens inledning om att boken utspelar sig förr i tiden … Och att man inte kan ta allt så bokstavligt, för alla påhittade karaktärer var inte politiskt korrekta förr i tiden (det är de i och för sig inte nu för tiden heller).

Man kan nästan höra Tant Gredelin fnysa. Så klart att det är en saga och att man inte kan tro att allt är så på riktigt … det är väl klart att barn klarar av att förstå det …?

Idag finns konstgjorda granar

På något sätt så ligger Tant Gredelin i framkant med sin pedagogik. Man ska inte underskatta och tillrättalägga för mycket. Lite tuggmotstånd får finnas kvar och något ska man få ha kvar att diskutera … Men ät inte flugsvampar på riktigt! Gör egna av geléhallon och jordgubbar eller färgad marsipan med små kokosflingor på!

Och du behöver inte gå vilse i skogen på jakt efter den perfekta granen, som Herr Blå. Idag finns det fina konstgjorda granar (underbart för alla allergiker!) och Topp, Tipp och Tott kan få tro på ett liv efter jul.

Skriven: 2020-10-30

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners