CATHARINA INGELMAN-SUNDBERG : GODA RÅN ÄR DYRA – humor, feelgood och samhällskritik i bitande aktuell deckare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Forum
Serie: Pensionärsligan (del 4)
Genre: Deckare
Antal sidor: 318
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-09-23

Kaffe-med-rån-ligan är tillbaka! Och nu är det dags för en rejäl påtår! Baksidestexten utlovar en spännande kupp mot det anrika auktionshuset på Östermalm. Bytet är värt multum. Instrumenten för kuppen: en hårnål, ett par påsar gips och en vattenflaska.

Ingen utfyllnad som såsar ut på tiden

En rafflande heist genomförs redan på de första 20 sidorna i boken … och sedan finns det 300 sidor kvar med massor av äventyr!

På något sätt har man blivit van vid så mycket “sås” och så lite matnyttigt i svenska romaner i allmänhet och deckare och thrillers i synnerhet – massor av utfyllnad såsar ut på tiden och väller ut över sidorna. Man kan lätt få läsa ett par hundra sidor innan man kommer förbi lockbetet – alltså den del av handlingen som summerades i bokens baksidestext.

Catharina Ingelman-Sundberg VET verkligen hur en slipsten ska dras! Hon VET hur man levererar! Och hon gör det gång på gång på gång … Hon blir bättre och bättre, i bok efter bok …

Lite kaksött i 100% fullkorn

När det gäller Goda Rån är dyra kan man lätt dela upp boken och avnjuta kvällens mysläsning, ungefär 20 sidor, och man är garanterad action, humor, intriger, spänning … varje kväll!. Och … man är också garanterad något att tänka på.

För liksom Mary Poppins lockade med pyttelite socker för att medicinen ska gå ner, så lockar Goda Rån är dyra med lite, lite kaksött (saker som är roliga, romantiska, rafflande spännande …) men hela det matnyttiga paketet är 100% fullkorn.

Tråkigt bli hederliga välgörare

Hela huvudintrigen i Goda Rån är dyra handlar om att Rädda Glesbygden och att Hela Sverige Ska Leva!

Hela Norge lever! Ger den norska glesbygden av sina resurser, så får de tillbaka – med råge! Den svenska glesbygden utarmas och plockas på … allt.

Märtha håller brandtal för sina kumpaner Krattan, Snillet, Stina och Anna-Greta och förklarar att de måste Rädda Glesbygden! Det brukar vara Märtha som är ledaren. Det brukar vara Märtha som gör upp planer och de andra hänger med … Kobingo! Rädda skolan! Fixa arbetstillfällen! Renovera hus! Strejka framför riksdagen! Märtha är full av energi och smarta planer!

Men den här gången kanske Märtha har tagit sig vatten över huvudet – de andra verkar inte vara så pigga på att rädda världen. Kan inte någon annan göra det? Krattan vill hålla på med sitt växthus. Snillet vill snickra och uppfinna. Stina och Anna-Greta tycker att det är så tråkigt att de nu plötsligt ska bli hederliga välgörare att de smiter iväg på egna uppdrag. Sno en värdefull tävlingshäst? Det är väl en baggis för två 70-plussare! Förfalska konst och göra en miljonkupp? Stina kan kopiera vad som helst!

Finns de som fått upp spåret

Medan Stina och Anna-Greta smyger iväg för sig själva, för att lansera nya kupper, och medan Krattan och Snillet stretar emot, så känner sig Märtha allt mer ensam … Nu måste hon inte bara rädda glesbygden … nu måste hon även rädda gemenskapen och vänskapen, innan allt går sönder.

Samtidigt finns det de som fått upp spåret på den där ligan som gjort så många smarta kupper … Kan det vara de fem driftiga pensionärerna, som nu flyttat ut på landet och håller på att rädda glesbygden?

Gränsöverskridande humor och tacklande av samhällsproblem

Mycket spänning på många plan, en stor dos humor och en ännu större dos humoristiskt allvar – finalen är oslagbart smart, rolig, underfundig och … “a hole in one”. På så många sätt!

Kaffe-med-rån ligan har fans från nioårsåldern och uppåt, och det här är smart och gränsöverskridande humor för alla åldrar, och många relevanta samhällsproblem tacklas. Mer än i resten av svenska deckare och thrillers sammanlagt … Allt toppat med en stor dos gemytlig feelgood.

Bäst, roligast och mest tänkvärd i år

Kaffe-med-rån ligan har blivit internationell och finns nu på ett 40-tal språk. Svensk kobingo och svenska rån har med råge erövrat världen!

Absolut årets bästa, roligaste och mest tänkvärda bok – både när det gäller humor och feelgood och när det gäller deckare och thrillers. Samhällskritik har sällan känts mer bitande aktuell … Men det är medicin som behövs!

Skriven 2020-09-24

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners