LIZZIE SHANE : TOLV HUNDAR I JULETID – tecknar ett komplext porträtt av livet och julgalenskap i en småstad

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Twelve Dogs of Christmas
Förlag: Lavender Lit
Översättning: Hanne Williamson
Genre: Feelgood, Relationsroman, Skönlitteratur
Antal sidor: 361
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-09-27

Charles Dickens A Christmas Carol är den bästa julsagan. Frank Capras It’s a Wonderful Life är den bästa julfilmen. Folksången The Twelve Days of Christmas är den bästa traditionella “Christmas carol“ jullåten. The Twelve Dogs of Christmas– som fått den fyndiga svenska titeln Tolv hundar i juletid– är en njutbar mix av alla de tre bästa julikonerna. En riktig hattrick-hitlist med andra ord!

Fast … Ben West i Pine Hollow skulle förresten inte hålla med om ovanstående “Best of Christmas” lista.

Ben gillar inte Charles Dickens A Christmas Carol sedan han fått smeknamnet E-ben-ezer Scrooge – för det är faktiskt omöjligt att gilla julen, när man sitter i stadsfullmäktige och är ansvarig för att den lilla staden blir precis så juligt dekorerad och extravagant upplyst som folk önskar sig. Pengarna räcker så klart aldrig riktigt till. Befolkningen i Pine Hollow är så julgalen att det är svårt att inte bli lite grinigt “grinchig” på köpet. Bah! Humbug!

Julkakor med förhinder

Och vilken infernalisk person kom på att man måste baka julkakor, för att ungarna ska ha med sig kakor att sälja på skolan för välgörenhet? Dessutom måste man köpa upp alla andra ungars kakor och stå ut med föräldrar som pratar om skadligt socker och gluten och laktosintolerans och hur fruktansvärt ohälsosamt det är med mjöl – och har kakorna förresten bakats på en bänk som varit i kontakt med nötter de senaste två decennierna?

Från Bruce Willis till James Stewart

Ben Wests favoritfilm är Die Hard med Bruce Willis. Han minns inte ens handlingen i Frank Capras It’s a Wonderful Life– fast alla amerikaner tycks kunna den filmen utantill. Hyllningen till småstadslivets solidaritet och James Stewart som den sympatiske George Bailey som lovar att ta ner månen till sin älskade …

Ben West tar inte ner månen till någon – han stänger istället mycket Scooge-aktigt ett hundhem precis innan jul, för att spara pengar. Pengarna behövs för att reparera allaktivitetshusets tak, som rasat in på grund av ymnigt snöfall. Sedan får Ben dåligt samvete och erbjuder sig att hjälpa till, för att se till att alla de tolv hundarna på hundhemmet ska få fina hem till jul- Inklusive den allra dreggligaste av dem, Partridge, som varit på hundhemmet i flera år. Ben är förresten rädd för hundar. Men hans systerdotter Astrid vill ha en egen hund i julklapp …

Hund eller rapphöna och gott om träd …

Julsången The Twelve Days of Christmas börjar och slutar med att man sjunger om “a partridge in a pear tree“. Och även om här inte finns någon rapphöna som sitter i ett päronträd så finns här en bedårande hund med ett överflöd av saliv … och en hel skällande armé av egensinniga hundar av alla möjliga raser som behöver nya hem.

Trots att Ben inte gillar vare sig julen eller hundar så hjälper han Ally med hundhemmet. Bens systerdotter Astrid älskar hundar och skulle vilja bosätta sig där för gott. Och Ally … inser att Ben egentligen är mer George Bailey än Ebeneser Scrooge … Ska Ben också komma fram till den slutsatsen?

Komplext liv i en inte alltid så idyllisk småstad

Tolv hundar i juletid tecknar ett komplext och intrikat porträtt av livet i en småstad – där gränsen mellan “lägga sig i” och “bry sig om” är hårfin, där skvallrandet och ryktesspridningen kan ställa upp en handlingsförlamande mur (speciellt för någon som Ben), där passiv-aggressiva Facebookgrupper är normen, men … där Livet faktiskt kan vara Underbart – precis som i Frank Capras julfilm om George Bailey – och där alla verkligen går man ur huse och ställer upp för varandra, när det är skarpt läge.

Tolv hundar i juletid är på många sätt en ovanlig bok, för den delar inte upp karaktärer i protagonister och antagonister, alla vill väl på sitt sätt.

Vermont – vackra, vintriga vykortsvyer

Vermont bjuder också på sällsynt vackra och vintriga miljöer. Trapp Family Lodge (som fortfarande drivs av familjen von Trapp, känd från The Sound of Music) ligger faktiskt i Vermont – eftersom familjen bestämde sig för att slå sig ner i det amerikanska landskap som mest påminde dem om deras kära Europa, med berg, barrträd, djupa skogar, ymnigt snöfall och skidåkning …

Det här är alltså ett glesbygdens Amerika som känns väldigt europeiskt, och man befinner sig långt ifrån New York och Las Vegas andra kända filmiska storstäder som vi brukar möta i amerikanska filmer och böcker.

Pine Hollow premiär – med kakor, snöfall och hundar

Det här är Lizzie Shanes första bok på svenska, må det bli många flera, och ja, det är utlovat återbesök i Pine Hollow i framtiden. Vi måste ju få träffa alla de härliga hundarna igen, och se hur de trivs i sina nya hem!

Härlig, julig, spännande läsning som har allt – sympatiska karaktärer, vackra miljöskildringar, underfundig humor, mängder av kakor, tonvis av snö och massor av hundar!

print

Våra samarbetspartners