FAMILJEN ADDAMS 2 – övertrampen och den morbida humorn är redan överspelad i animerat tillstånd

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Addams Family 2
Regi: Greg Tiernan, Conrad Vernon & Laura Brousseau
Originalröster: Oscar Isaac, Charlize Theron, Chloe Grace Moretz, Javon ”Wanna” Walton, Nick Kroll
Svenska röster: Felipe Leiva, Lina Hedlund, Amanda Lindh, Frank Dorsin, Kristian Luuk
Premiär: 2021-10-29
Betyg: 2

Det var en gång när svensk tv gick i svart-vita kortbyxor och bara kunde erbjuda en kanal där ett begränsat antal begivenheter erbjöds. Vilda västern täcktes upp av Bröderna Cartwright noir av advokaten Perry Mason och familjeserierna var stöpta i den form av amerikansk “gullighet” som gjorde avspark i det konservativa femtiotalet.

Ett undantag var Familjen Addams som rullade mellan 1964 och 1966. Vi lärde oss vissla och knäppa med fingrarna till det populära ledmotivet, och noterade med glädje att serien omsattes i framgångsrika långfilmer på nittiotalet.

Upphöjer det makabra till skön konst

För några år sedan kom så familjen Addams i animerad form, och blev tydligen så pass framgångsrik att den resulterade i den efterföljare vi nu ser. Familjen Addams upphöjer alltså det makabra och bisarra till skön konst. Barnen leker med zombiedockor och inget är heligt i familjens kråkslott där spöken och gastar trivs som fiskar i vattnet.

Betjänten Lurch ser ut som Frankensteins kusin och den avhuggna handen The Thing lever sitt eget liv. Det är kanske inte så konstigt om dottern Wednesday börjar fundera på om hon verkligen är en Addams, och inte dotter till en kufisk vetenskapsman istället.

Cartoonfigurer redan i livs levande form

Storyn berättas som en roadmovie där familjen tar semester och kryssar genom hela USA från Niagara fallen till Alamo i Texas. Haken är att Addams redan i livs levande form nästan fungerar som cartoonfigurer, som med sin våldsamma morbida humor kan tillåta sig vilka övertramp som helst därför att vi inte ser dem som kött och blod.

Nu i animerat tillstånd blir det hela redan överspelat, men visst finns här poänger när man blinkar åt Stephen King eller andra kändisar i den makabra svängen. Jag korkar dock inte upp champagne för Addams den här gången även om jag är ett fan sedan det begav sig på sextiotalet.

Skriven 2021-10-28

print

Våra samarbetspartners