FAMILJEN ADDAMS (The Addams Family)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Greg Tiernan och Conrad Vernon
Originalröster: Charlize Theron, Oscar Isaac, Chloe Grace Moretz, Finn Wolfhard, Nick Kroll
Svenska röster: Felipe Leiva Wenger, Lina Hedlund, Amanda Lindh, Frank Dorsin, Kristian Luuk, Peg Parnevik

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2019-10-25

När seklet var ungt höll jag på att skriva men det är naturligtvis att ta i. Men när världen var svartvit i tv ligger närmare sanningen. Vi skriver alltså åren 1964-1966 när den bisarra Familjen Addams hemsökte tv rutorna för första gången.

Från Hollywood gick budkavle ut över världen att familjer skulle vara vackra,goda, gemytliga och sprida en aura av sockervadd ut till publiken men så dök The Addams Family upp som en gökunge i boet. Klädda i svart, bleka som vandrande lik och med begravningsmusik att dansa till plus en betjänt som såg ut som en kusin till Frankensteins monster punkterade de allt som var heligt i en amerikansk tv familj. Har man inte Cosby-syndromet som ledstjärna myste man rått åt den nattsvara satiren rådde i Morticias och Gomez Addams (Carolyn Jones och John Astin) bisarra hushåll.

Familjen Addams som såg nattens mörker för första gången som tecknad serie i tidningen New Yorker 1938 kan kanske sägas att de inte naggats av tidens tand, utan snarare fått nytt perspektiv i skuggan av vår nya tideräkning. Jag skall kanske notera att det gjordes några lyckade långfilmer på 90-talet med Anjelica Houston och Raul Julia som paret Addams och ett antal tecknade versioner har passerat revy.

Nåväl tillbaka till Addams årgång 2019. Nu hamnar familjen mitt i tomtebolyckan i en pastellfärgad villaidyll och vill naturligtvis gärna smälta in och vara till lags för att få göra det. Naturligtvis handlar idyllen om kosmetika på ytan och under den pyr hyckleri, fördomar och murar av förakt mot allt udda som inte rättar in sig i ledet. Det blir lilla Wednesday Addams som blir bron över det mörka vatten som rinner mellan “svensönerna” och deras nya icke önskvärda grannar.

Budskapet är glasklart, utanförskap skapar problem. Jag vill inte direkt påstå att det våras för Familjen Addams igen, snarare lever filmen mest på återseendets behag och en och annan rolig infallsvinkel här och där. Hur långt det räcker beror nog på hur mycket ni gillade Familjen och den svarta humorn när det begav sig. Jag gjorde det, så det får bli en nattsvart trea.

Skriven 2019-10-20

print

Våra samarbetspartners