BAC NORD – hårdfört och realistiskt franskt kriminaldrama byggt på verkliga händelser

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Engelsk titel: The Stronghold
Regi: Cédric Jimenez
Skådespelare: Gilles Lellouche, Francois Civil, Karim Leklou, Adéle Exarchopoulos, Kenza Fortas
Land: Frankrike
År: 2020
Genre: Brott, Thriller
Längd: 105 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Nu blir det franskt här på JPS Media. Ännu en Netflixpremiär. Bac Nord visades i den officiella serien i Cannes i somras, men därefter hoppade filmen överbiograferna, för att hamna direkt på streaming, åtminstone utanför Frankrike.

För fem år sedan recenserade jag filmen Syndikatet med Jean Dujardin, en hårdför film om droghandeln i Marseille. Nu är samme regissör, Cédric Jimenez, tillbaka med ännu en film om Marseille.

Överraskning förstörs

Bac Nord är ett kriminaldrama, en polisfilm, som bygger på autentiska händelser, vilka ägde rum 2012. Ett gäng poliser avslöjades med satt sälja de droger de beslagtagit vid tillslag. Det här blev en stor skandal i Frankrike. Själv kände jag inte till skandalen, eller så läste jag om den när den var aktuell, varpå jag genast glömde bort den. Jimenez film inleds med att poliserna har arresterats, så redan där förstörs filmens eventuella överraskning på slutet. Efter några minuter hoppar Jimenez tillbaka i tiden och berättar från början.

Våldsam sammandrabbning

BAC Nord är en polisstyrka i norra Marseille. Vi får följa en trio polisers slit i distriktet. En av dem använder själv droger. De har en informatör, en ung tjej, som de betalar med droger. Ibland drabbar poliserna samman med gangsters. Poliserna försöker undvika att använda folk, och lämnar hellre platsen. Det är för farligt. Filmen innehåller en våldsam sammandrabbning mellan poliser och övermäktiga kriminella, den går närmast att likna vid krig. Hundratals gängmedlemmar mot ett par dussin poliser.

Känns realistisk

Bac Nord är en film utan egentliga hjältar. Här finns egentligen inga specifika skurkar heller; hela distriktet är en krigszon. Ett problem med den här filmen, är att poliserna handlingen kretsar kring inte är speciellt sympatiska. Det är svårt att känna något för dem, och därmed blir det svårt att engagera sig i deras öden. Samtidigt känns de här killarna realistiska, filmen känns realistisk.

Ofta när jag ser filmer från Frankrike, i synnerhet södra Frankrike, känner jag en längtan dit. Jag har varit mycket i Frankrike, jag är synnerligen förtjust i landet, och i detta nu skulle oerhört gärna vilja sätta mig på en fransk uteservering, beställa ett glas vin, och bläddra i nyinköpta seriealbum medan jag irriterar mig på en dragspelare på hörnet intill.

För farligt spela in på plats

…Men Cédric Jimenez’ film är allt annat än en reklamfilm för den beryktade staden Marseille. Marseille framstår som ett helveteshål utan like. Åtminstone de norra delarna.

Större delen av Bac Nord är inte inspelad i Marseille. Det vore alldeles för farligt att spela in en film där handlingen utspelar sig. I norra Marseille är det så farligt att nyhetsteam drar sig för att åka dit när det hänt något, och där händer det saker mest hela tiden. Därför är filmen inspelad någonstans utanför Marseille.

Den här filmen är rappt berättad, här finns några intensiva scener, men som jag skriver ovan, hade jag svårt att bli riktigt engagerad.

Skriven 2021-09-19

print

Våra samarbetspartners