ARMY OF THIEVES – en charmig, rolig och oförskämt trevlig (kupp)film

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Matthias Schwighöfer
Skådespelare: Matthias Schweighöfer, Nathalie Emmanuel, Ruby O. Fee, Stuart Martin, Guz Khan
Land: Tyskland, USA
År: 2021
Genre: Action, Brott, Komedi
Längd: 127 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 4

Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion, och … för en gångs skull blev jag faktiskt överraskad. Jag hade inga större förväntningar på Army of Thieves, som är en prequel till Zack Snyders Army of the Dead, vilken dök upp på Netflix i våras. Snyders zombiefilm var förvisso inte lika hemsk som befarat, men den var inte bra. Den var mest lång och högljudd. Därför gissade jag att denna andra film skulle vara ungefär likadan, och jag väntade några dagar innan jag såg den.

Men. Jag hällde upp en kopp kaffe och började titta på Army of Thieves – och kom på mig med att gilla den. Ja, jag gillade den ganska mycket!

Känns europeisk på ett bra sätt

Den här gången har Zack Snyder vare sig skrivit eller regisserat, han har nöjt sig med att producera. För regin står istället tysken Matthias Schweighöfer, som även spelar huvudrollen; han återkommer som Sebastian, kassaskåpsexperten från Snyders film. Army of Thieves är en tysk-amerikansk produktion, till större delen inspelad i Tjeckien, men även i Tyskland, Österrike, Schweiz och Frankrike. Utöver inspelningsplatserna känns hela produktionen ganska europeisk, på ett bra sätt.

En traditionell kuppfilm

Den här gången är det ingen zombiefilm. Zombies förekommer bara i ett par nyhetsinslag, eftersom smittan skildrad i Snyders film börjat sprida sig i USA. Det dyker även upp zombies i några mardrömmar. Antagligen enbart för att knyta an till den förra filmen.

Den här gången är det en renodlad äventyrskomedi – Army of Thieves är en traditionell heist movie. Det var inte utan att jag tänkte på Jönssonligan – det här är lite grann som en Jönssonligan-film med rejält hög budget, och med bättre filmfoto och regi.

Märklig kassaskåpsöppnartävling

Sebastian är en ensamstående kille med ett trist jobb på en bank i Potsdam. Hans stora hobby är dock kassaskåp. Han har en YouTube-kanal där han berättar allt om kassaskåp och hur man öppnar dem. Han har dock inga tittare. Inga alls… Men så plötsligt har en person tittat på en video om den legendariske kassaskåpstillverkaren Hans Wagner. Inte nog med det, tittaren har kommenterat och skrivit att Sebastian ska infinna sig på en viss adress.

Nyfiken letar Sebastian upp stället, och hamnar i en märklig kassaskåpsöppnartävling, där några olika typer står på en scen och låser upp kassaskåp inför publik. Sebastian måste tävla – och vinner. Då ger hans tittare sig till känna. Det är en tjej som heter Gwendoline (Nathalie Emmanuel).

Tre kassaskåp i tre olika länder

Gwendoline må vara charmig och söt som ett vaniljhjärta, men hon är även efterlyst av Interpol. Hon har varit kriminell större delen av sig liv, och nu är hon juveltjuv. Hon letade upp Sebastian, eftersom hon behöver honom till sin nya kupp: hon ska bryta sig in i tre Franz Jäger … Förlåt, hon ska bryta sig in i tre Hans Wagner-kassaskåp i tre olika europeiska länder.

Sebastian presenteras för Gwendolines team. Det är hackern Korina (Ruby O Fee), flyktbilschauffören Rolph (Guz Khan), och en stöddig kille som kallar sig Brad Cage (Stuart Martin); han vill vara en amerikansk actionhjälte (“If Brad Pitt and Nic Cage fucked, and had a hotter baby,” säger Gwendoline) och påstår sig vara gängets ledare, vilket han inte är. Han hävdar även att Gwendoline är hans flickvän.

De lyckas galant med sin första kupp, men därefter uppstår problem – som sig bör i den här typen av film. En ihärdig Interpolagent spelad av fransmannen Jonathan Cohen jagar dem, och Brad Cage blir också ett problem, i synnerhet som Sebastian blivit förälskad i Gwendoline.

Satsar på att vara charmig och rolig

Jag noterar att en massa unga amerikaner hatar Army of Thieves. De tycker att den är långsam och tråkig. Men det säger mer om dem, än om filmen. De hade säkert förväntat sig ännu en högljudd, gapig film, fylld av explosioner och skottlossning. Army of Thieves innehåller några actioninslag, men till skillnad från Zack Snyder, har Matthias Schweighöfer gjort en elegant film, som satsar mer på att vara charmig och rolig.

Det som utmärker filmen är att rollfigurerna är sympatiska. Här finns en del karaktärsutveckling. Kupperna är fiffiga, dialogen är bra med roliga repliker, och det är emellanåt lite gulligt – den tafatte Sebastian försöker filmen igenom komma till att kyssa Gwendoline.

Om inte..hade den kunnat funka som matiné

Army of Thieves är en oförskämt trevlig film. Om det inte vore för ett par onödigt blodiga slagsmål, några zombies, och en del svärande, hade filmen kunnat funka som en söndagsmatiné för hela familjen. (Blodet lär skrämma bort vissa föräldrar.)

Det är allt lite synd att det är Army of the Dead som är fortsättningen på den här historien. Jag hade gärna sett ännu en film om Sebastian och Gwendoline – men utan zombies.

Skriven 2021-11-02

print

Våra samarbetspartners