CENTAURO – ett trist (action)drama med motorcykelåkning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Centaur
Regi: Daniel Calparsoro
Skådespelare: Álex Monner, Begona Vargas, Abraham Pérez, Fernández, Édgar Vittorino, Carlos Bardem
Land: Spanien
År: 2022
Genre: Action, Brott, Äventyr
Längd: 89 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 1

Ännu en Netflixpremiär, ännu en Netflixproduktion, denna gång en spansk actionthriller. Något åtminstone jag tycker är viktigt när det handlar om thrillers och actionfilmer, är att huvudpersonerna; hjältarna, är sympatiska – åtminstone något så när sympatiska. Detta kan bli svårt om en films “hjältar” är kriminella.

Hjälten i Centauro, Rafa (Àlex Monner), är egentligen inte kriminell, men han tvingas att utföra kriminella handlingar. Han är dessutom en lika trist som osympatisk typ. Jag vet inte om det är meningen, men han har en uppsyn som inte känns sådär jättetilltalande.

Ex med enorm skuld till råa gangsters

Rada är en framgångsrik roadracingförare – ett ord jag fick googla fram, eftersom jag aldrig funderat på vad en tävlingsmotorcyklist kallas på svenska. Han har även en liten son, som oftast bor hos sin mor. När Rada besöker sitt ex får han veta att hon har en enorm skuld till ett gäng råa gangsters. Rada lovar att han ska lösa problemet, han kommer att tjäna mycket kosing på tävlingsbanorna, tror han.

Hämtar knark fort som fan

Gangsterligan har inget emot att Rada återgäldar skulden, men de har andra planer för honom. De kräver att Rada åker till Marseille, där han ska hämta knark, som han sedan på sin motorcykel kör fort som fan tillbaka med till Spanien. Rada gör som han blivit tillsagd. Inte helt oväntat är gangstrarna inte nöjda när Rada gjort vad han ska, ligan bestämmer när Rada ska sluta – och de tänker inte be honom sluta i första taget.

Rada fortsätter att köra till och från Marseille, ibland jagas han av poliser, vilka han alltid drar ifrån. Han tvingas ta droger för att hålla sig pigg, och tävlingskarriären går inte längre så bra.

Actionfilm först mot slutet

Daniel Calparsoro har regisserat den här filmen, som bygger på en roman av fransmannen Jérémie Guez. Motorcykelscenerna i ser ut att vara gjorda för en stor bioduk, medan resten av filmen ser ut som en ordinarie TV-film. Till större delen är Centauro ett trist drama med motorcykelåkning lite då och då. Först mot slutet blir det en actionfilm.

Känns som pilotavsnittet till TV-serie

Det här hade kunnat bli en helt okej film, men jag bryr mig inte det minsta om Rada, och filmen är alldeles för tråkig. Kort speltid, dock. Först i slutminuterna blir det lite intressant. Avslutningen gör att det här känns som pilotavsnittet till en TV-serie (vilket det kanske också är?). Slutet innebär att vi i eventuella uppföljare slipper se Rada som kriminell knarkkurir. Det finns kanske fler böcker om honom, det har jag inte lyckats utröna. Däremot finns det fler filmer med manus av Guez, eller som bygger på böcker av honom.

print

Våra samarbetspartners