ATLANTIS INFERNO – vansinnig, bisarr och billig 80-talsaction

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: I predatori di Atlantide (The Atlantis Interceptors/Raiders of Atlantis)
Regi: Ruggero Deodato
Skådespelare: Christopher Connelly, Tony King, Giola Scola, Stefano Mingardo, Ivan Rassimov
Land: Italien, Filippinerna
År: 1983
Genre: Action, Sci-Fi
Längd: 92 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 4

Netflix överraskar igen med en synnerligen oväntad film: Atlantis Inferno. Öh … Va? Atlantis Inferno? Vad är det för titel? Det här är förstås Ruggero Deodatos I predatori de Atlantide från 1983, en film som hette The Atlantis Interceptors på video i Sverige och i England, och Raiders of Atlantis i USA. Atlantis Inferno är den tyska(!) titeln – fråga mig inte varför Netflix valt att använda denna titel. I förtexterna står det Raiders of Atlantis.

Jag minns inte om jag hyrde den här filmen på 80-talet, men jag köpte en begagnad hyrkassett för ungefär 30 år sedan. Lite då och då dök det på den tiden upp butiker som sålde gamla hyrfilmer billigt, och i högarna fanns alltid The Atlantis Interceptors. Alltid! Jag köpte mitt ex i Göteborg, men jag tror att de flesta av mina kompisar landet runt hade filmen. Och det märkliga var att omslaget alltid var solblekt. Jag tror aldrig att jag sett ett fysiskt exemplar av den svenska utgåvan utan solblekt omslag.

Vansinnigt och bisarrt

Det här är en fullkomligt fantastisk film. Det är en film i facket Vad i helvete tänkte de när de gjorde den här? Jo, jag vet vad de tänkte – de tänkte att eftersom The Road Warrior och First Blood och fantasyfilmer är populära, så gör vi en film som innehåller allt detta, då kan vi göra stålar! Men resultatet är fullkomligt vansinnigt och bisarrt. Manuset är författat av Tito Carpi och Vincenzo Mannino, två herrar som ligger bakom en lång rad kända, italienska genrefilmer – och en hel del mindre kända. Men det skulle inte förvåna mig om manuset till The Atlantis Interceptors består av två eller tre olika, orelaterade manus de slagit samman till ett.

Legosoldater pangar

Filmen utspelar sig i framtiden – året är 1994, platsen är Miami. Miami 1994 ser ut som Miami 1983. Christopher Connelly och Tony King spelar Mike Ross och Washington – men Washington har konverterat till islam och vill kallas Mohammed. Detta har ingenting med handlingen att göra, och Mike envisas med att kalla honom Wash. Mike och Wash är Vietnamveteraner som åtar sig uppdrag, de är väl något slags legosoldater. Filmen inleds med att de pangar en massa typer i ett hus, och när de är klara får de betalningen kontant av sina uppdragsgivare – som väntat i en bil utanför huset.

Atlantis reser sig ur havet

Nu när de har stålar tänker Mike och Wash åka på semester, så de beger sig ut på havet i en båt. Fast det blir inte så mycket till semester.

En rysk atomubåt som läcker radioaktivitet håller på att bärgas. I samband med detta har man gjort arkeologiska fynd på havets botten. Forskaren dr Cathy Rollins (Gioia Scola) anländer till en oljeborrplattform för att titta på fynden, och konstaterar att de är bevis på Antlantis existens – den mytomspunna sjunkna kontinenten, alltså.

Av någon anledning får den läckande ubåten Atlantis att resa sig ur havet. Atlantis är täckt av en glaskupol som öppnar sig. Samtidigt i Miami öppnar en kostymklädd man spelad av Bruce Baron (Ninja Destroyer, The Ultimate Ninja, Ninja Champion med mera) ett kassaskåp på sitt kontor, och tar fram en ansiktsmask av kristall, som han sätter på sig.

Mad Max-ligister terroriserar ö

Oljeborrplattformen rasar omkull och de överlevande plockas upp av Mike och Wash. Några av dem spelas av Ivan Rassimov, George Hilton och Michele Soavi. Mike och Cathy pratar om spenat. De tar sig till en ö – nej, inte Atlantis, men en annan ö som ligger intill.

Husen på denna andra ö är övergivna. Detta beror på att ön terroriseras av Mad Max-ligister som kör motorcykel. Motorcykelgänget leds av The Crystal Skull – killen som tog på sig den där kristallmasken har alltså redan hunnit ta sig från Miami till den där ön, skrapat ihop sitt ligistgäng, och dödat större delen av befolkningen.

Kan vara sekt som dyrkar Atlantis

Vilka är motorcykelgänget? Är de Atlantis befolkning? Kommer de från Atlantis? Vad är de ute efter? Jag vet inte. Jag vet inte varför de är på den där ön, hur de kom dit, och vilka de är. De verkar komma från Atlantis – men de kan också vara någon sekt som dyrkar Atlantis. Det nämns något om att de är ättlingar till Atlantisrasen och att de nu ska ta över världen. Lea och elaka är de i alla fall. Och ska de ta över världen får man väl säga att de börjar i liten skala med att köra motorcykel på en ö. Hur tänker de gå vidare?

Skjuter på allt som rör sig

Det är tur att Mike och Wash är på plats, och att de hittar lådor fulla med automatvapen, som glömts kvar i en kåk. Våra två robusta, sammanbitna hjältar lyckas rädda några överlevande – men de är inte så bra på att hålla liv i dem som räddas, de har en tendens att stryka med ändå, oftast beroende på att de är dumma i huvudet och går ut till fienden.

Mike och Walsh skjuter på allt som rör sig. Cathy har fångats och förts till Atlantis, där hon sitter och … Tja, hon är iförd traditionell Atlantisklädsel och hjälper till med att tyda tecken. Eller vad är det hon gör? Eller är det Krypton hon hamnat på? Mike och Wash tycker att Cathy måste hämtas hem, så de tar sig till Atlantis, där de möter en staty som skjuter laserstrålar, innan de kan plocka upp Cathy, stuva in henne i en helikopter, och sticka innan glaskupolen sluts och Atlantis åter sjunker. Cathy vill prata om spenat.

Ovant med HD

En Blu-ray-utgåva av The Atlantis Interceptors är visst på väg i utlandet. Det är inte en dag för tidigt. Den här filmen har aldrig fått en officiell DVD-release någonstans i världen. Visst, det finns DVD-utgåvor av filmen, men det handlar antingen om renodlade bootlegs, eller utgåvor som befinner sig i gråzonen – den finns med i sådana där amerikanska boxar med 50 public domain-filmer och liknande, med usel teknisk kvalitet.

Jag vill minnas att den svenska videoutgåvan var letterboxad – men i övrigt höll den ganska usel kvalitet. Urtvättade färger, och så där lagom VHS-suddig bild. Därför känns det lite ovant att se den här filmen i HD med bra bild och varma färger. Bitvis är filmfotot rätt snyggt, vilket tidigare inte framgått. Ibland är filmen aningen för mörk, och en specialeffekt jag satt och väntade på syntes knappt i mörkret.

Modeller och leksaker välter i vattnet

…Men det här är dock en härligt billig film, och den är hafsigt gjort. Specialeffekterna är enastående. Mycket ser verkligen ut att vara inspelat i Ruggero Deodatos badkar. Det är modeller och leksaker som välter i vattnet. Det är onekligen charmigt. Det finns en del splatter i filmen, men halshuggningar och pålspetsningar är allt annat än övertygande.

Actionscenerna är hyfsat välgjorda, de är bättre än i många andra italienska Rambo- och Mad Max-kopior. Ett par stunts överraskar och imponerar, i synnerhet de som involverar motorcyklar.

Hinner aldrig bli tråkig

The Atlantis Interceptors är en förbålt underhållande film. Tempot är högt, det händer saker hela tiden, och eftersom handlingen är fullkomligt vansinnig blir filmen fascinerande. Filmen hinner aldrig bli tråkig.

Ledmotivet är en discolåt som heter Black Inferno och som är komponerad av De Natale, och Guido och Maurizio De Angelis.

Skriven 2021-09-16

print

Våra samarbetspartners