WILLY’S WONDERLAND – Nicolas Cage i bisarr och vansinnig skräckkomedi

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Kevin Lewis
Skådespelare: Nicolas Cage, Emily Tosta, Beth Grant, Ric Reitz, Chris Warner
Land: USA
År: 2021
Genre: Action, Komedi, Skräck
Längd: 88 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 4

Nej, det här är inte en Netflixproduktion, men den dök upp på Netflix igår, så jag passar på att recensera den här. Det verkar som att SF släppte den på Blu-ray i Sverige i mars, något jag inte hade en aning om – marknadsföring av DVD och Blu-ray, och pressreleaser för nya releaser, har de senaste åren minskat till … tja, nästan ingenting.

Nå. Till saken. Willy´s Wonderland. I regi av Kevin Lewis och med Nicolas Cage i huvudrollen. Ja, jösses. Det här är en vansinnig film. Och en kul film! Det här en väldigt bisarr och märklig skräckkomedi.

Nicolas Cage gick in som producent

Manuset till filmen är författat av G.O. Parsons, som mest varit verksam som skådespelare; detta är hans första långfilmsmanus. Nicolas Cage gillade manuset så pass mycket, att han gick in som producent för filmen. Bland övriga producenter på filmen hittar vi Adam Rifkin, som bland annat regisserat KISS-filmen Detroit Rock City, och skådespelaren Mark Damon, född 1933, som medverkade i mängder av italienska filmer under 1960- och 70-talen.

Jobba av skulden på Willy’s Wonderland

Nicolas Cage spelar en namnlös kille som kommer körande på en landsväg, när han får punktering på samtliga fyra däck. Någon hade lagt ut en spikmatta över vägen. En cigarrökande gubbe dyker upp och bärgar bilen till sin verkstad. Gubben vill ha tusen dollar för att fixa bilen – kontant. Cage har inga kontanter, och bankomaten funkar inte, så gubben föreslår att Cage ska jobba av skulden. Cage skickas till den sedan länge stängda nöjesanläggningen Willy’s Wonderland, som behöver städas upp.

Besatta av seriemördares själ

Det visar sig att det var gubben som lagt ut spikmattan. Några av byborna samarbetar för att skicka främlingar till Willy’s Wonderland. Främlingar förhoppningsvis ingen kommer att sakna. De mekaniska dockorna därinne är nämligen besatta av en galen seriemördares onda själ! Ungefär som Chucky i Den onda dockan. Djuren och figurerna därinne lever sina egna onda liv och mördar alla som kommer dit. Och de måste förses med nya offer, annars blir det värre.

Slaktar dockor och dricker energidryck

Emily Tosta spelar Liv, en ung tjej som tillsammans med sina kompisar försöker bränna ner nöjesanläggningen. Men de vet att Cage är där inne, och de vill inte mörda honom på kuppen. Det bär sig inte bättre än att dessa ungdomar råkar hamna på insidan, så att de kan dödas en i taget. Cage beter sig skumt. Han spelar flipper, dricker enorma mängder av en energidryck som heter Punch, ibland slaktar han dockor, men han verkar mest vara intresserad av att städa färdigt, så att han kan få tillbaka sin bil.

Det mest anmärkningsvärda med Willy’s Wonderland är nog det faktum att Nicolas Cage inte har en enda replik! Han säger ingenting! Vid ett fåtal tillfällen utstöter han ljud; han stånkar eller ryter när han fajtas med dockorna, men det är allt. Vi får aldrig veta vem han är, eller varför han beter sig som han gör. Han utför en märklig dans när han spelar flipper.

Stor del av kakan till Cage och dockeffekterna

Den här filmen känns lite grann som en något mer konstnärlig Full Moon-film. Full Moon är ju det där B-filmsbolaget som ofta gör filmer om onda dockor; Puppet Master-serien, Demonic Toys, och så vidare. Willy´s Wonderland kostade ungefär fem och en halv miljon dollar att göra. Visst, det är mer än vad en normalbudgeterad svensk långfilm kostar, men med amerikanska mått mätt är detta en lågbudgetfilm. Emellanåt ser filmen ut att ha kostat betydligt mindre – en stor del av kakan har säkert gått till Cage och dockeffekterna.

Jag tycker att det här är Nicolas Cages bästa film på bra länge.Color Out of Space tyckte jag var okej, men inte så himla bra som en del andra tyckte. Och den pretentiösa och skitnödiga Mandy gillade jag inte alls. Willy’s Wonderland, däremot, det är bara en flängd film, den är underhållande och fascinerande, och eftersom den bara varar 88 minuter hinner man inte tröttna.

Skriven 2021-07-13

print

Våra samarbetspartners