THE CONTRACTOR – dödbakad thriller som inte vet vad den vill vara

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Tarik Saleh
Skådespelare: Chris Pine, Ben Foster, Gillian Jacobs, Regina Ting Chen, Brian Lafointaine
År: 2022
Land: USA
Genre: Action, Thriller
Längd: 103 minuter
Visas på Amazon Prime
Betyg: 2

The Contractor är en film från 2007 med Wesley Snipes. Det är också en film från 2013 med Danny Trejo, och en mexikansk film från 2013. Vidare finns det ett helt gäng ännu tidigare filmer som heter The Contractor.

Det hela inleds med Amazon Original-loggan, men detta är ingen Amazonproduktion. Filmen spelades in i USA och Rumänien 2019, alltså innan pandemin, och sedan blev det lite strul med filmens rättigheter. Den gick upp på bio i USA (och floppade) samtidigt som den släpptes på VOD.

Dödbakad actionthriller

Regissör är svenskfödde Tarik Saleh, som hade vissa framgångar med The Nile Hilton Incident. The Contractor är betydligt sämre. Det här är en dödbakad actionthriller som inte riktigt vet vad den vill vara. Filmen är mer drama än actionfilm, men den är inte mycket till drama heller. Det här är en rätt lam film.

Känns konstigt och främmande

The Contractor inleds ganska märkligt – och väldigt amerikanskt. Jag har svårt att avgöra om det är tänkt som kritik av den amerikanska livsstilen, eller en hyllning till det amerikanska samhället. Vi får se en gudstjänst med en massa militärer närvarande. De applåderar Gud. Det hälsas på stjärnbaneret. Rollfigurerna äter middag och ber bordsbön. Gudstro, patriotism och militärer. För mig som svensk känns sådant här väldigt konstigt och främmande.

Behöver stålar – snabbt

Chris Pine spelar James Harper, en elitsoldat som får sparken, eftersom han tagit otillåtna droger för att lindra en knäskada. Han får gå med hedern i behåll, men han kommer inte att få någon pension eller gratis sjukförsäkring – det här är ju Amerika, landet där humanitära självklarheter inte är självklarheter. Således uppstår en kris i James familj. De har en massa skulder som inte kan betalas. James behöver stålar – snabbt.

Uppdraget går fel

James kompis och vapenbroder Mike (Ben Foster) säger att med James imponerande CV kommer han inte att ha några problem att anlitas som legosoldat av privata aktörer. Mike tipsar om en skum snubbe som heter Rusty (Kiefer Sutherland), som behöver folk till ett enkelt uppdrag. Två veckor högst, bra betalt.

James tar jobbet och åker till Berlin, där han och hans team ska leta upp en forskare (spelad av Fares Fares), som påstås utveckla ett biologiskt vapen. Självklart går uppdraget fel, forskaren dödas, och folk börjar jaga James.

Levererar inte någonting alls

Handlingen i The Contractor är inte speciellt originell – men en film kan ju vara bra ändå, om den levererar spänning, action, humor, drama, och har bra rollfigurer. Problemet är att Tarik Salehs film inte levererar någonting alls. Tempot är lågt, actionscenerna är få och inte märkvärdiga, filmmusiken är tråkig och sövande. Eddie Marsan dyker upp i en liten roll.

Hyfsat filmfoto, några bra skådisar, men The Contractor är alldeles för trist och slätstruken. Jag förstår att få ville se den på bio.

print

Våra samarbetspartners