MALIN HAAWIND : DE KOM FRÅN ÖAR – gammaldags kärlekshistoria med hjärta, smärta och svåra hinder på vägen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Piratförlaget
Serie: De kom från öar (del 1)
Genre: Historisk skönlitteratur
Antal sidor: 367
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-08-19

Hemma hos Malin Haawind var väggarna fulla av blå tavlor – himmel och hav och båtar och öar. Arvet hängde fullt synligt. Nu har det blivit till en släktkrönika och odyssé, från folkhemmet till höghusen, med fokus på människor som har havet i blodet och hjärtat och lungorna.

I centrum i denna första roman i serien står kärlekshistorien mellan Dagmar och Holger. Som bakgrund och inspiration finns verkliga händelser.- fartyget Prins Carl kom med överlevande från koncentrationslägren till Slite sommaren 1945. Hotellet Slitebaden finns kvar än idag, liksom den pampiga hotellparken.

En romans börjar spira

Dagmar är 18 år och jobbar som spritkassörska på hotellet i Slite, och hon känner att hennes liv börjar när hon träffar Holger, en sjöman från Tjörn, en av Prins Carls besättningsmän, som inkvarteras på hotellet. Sakta börjar en romans att spira. Holger ser på Dagmar som ingen annan. Dagmar känner sig sedd och levande.

Havet tar och havet ger

Frågan är om Dagmar vågar att ta språnget mot en ny tillvaro. Är det inte själviskt att jaga personlig lycka i en tid då så många lider? De flesta på fartyget Prins Carl har genomgått ofattbara traumatiska upplevelser. Men även Dagmar har det svårt på sitt sätt, hennes hem är varken välordnat eller harmoniskt med tre äldre systrar som tar plats, en mamma som börjar tappa minnet och en pappa som har tappat sin livslust.

Havet tar och havet ger – det är ett slitsamt liv. Holger är viktig för Dagmar, för under hans blick känner hon att hennes liv får en mening. Hennes diffusa personlighet blir skarpare och tydligare. Hon börjar hitta sig själv – tack vare Holger.

Fullödigt porträtt av livet nära havet

Romanen fokuserar på en gammaldags kärlekshistoria med hjärta och smärta och svåra hinder på vägen, långt ifrån moderna feelgood-romaner som ofta fokuserar på humor och lättsamma missförstånd. Men berättelsen ger också ett fullödigt porträtt av livet nära havet. Hur är det att leva nära havet? Havet ger och havet tar. Förhållandet mellan öborna och deras hav är ett intressant nav i berättelsen. Har havet spelat en sådan central roll i svenskspråkig litteratur sedan Tove Jansson skrev om Mumintrollen och deras havsfärder och öäventyr?

De kom från öar är en helt realistiskt skildrad berättelse, men den har också drag av saga – på ett modernt och tillgängligt sätt.

print

Våra samarbetspartners