JENNY BICHO : VILDE OCH SOMMAREN MED CLEO – roligt och fartfyllt med käpphästar att diskutera

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: Vilde och käpphästarna (del 2)
Illustrationer: Andrea Femerstrand
Läsålder: 6-9 år
Genre: Barn, Sällskapsdjur
Antal sidor: 156
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-06-08

Äntligen sommarlov och det är dags för käpphästarna att åka ut på grönbete! Vilde har längtat så efter sommaren! Sommar betyder födelsedag med massor av presenter, och att åka ut till morfar på landet och att kunna rida ut i skogen på Winner … Winner är alltså en käpphäst. Men liksom alla hästar längtar han tydligen efter grönbete och skogsritter.

Morfar har byggt en hel bana med fina, snickrade och målade minihinder som ser ut som en riktig tävlingsbana. Men det bästa av allt är att det finns nya grannar! De har en busig hund som heter Bamse och en blåhårig busig flicka som heter Cleo – och hon är lika gammal som Vilde. Äntligen får Vilde en riktig kompis! Inte som Leya som alltid retas och säger elaka saker, inte som Hanna som bara är snäll ibland, när Leya inte är med.

Vinner drömkompisen

Cleo och Vilde försöker ordna en egen käpphästtävling, precis som den i stan där Vilde vann en prisrosett och käpphästen Winner … och då dyker Leya upp med sin familj. Vilde är fortfarande kär i Leyas storebror Vincent, men Leya och Cleo går inte ihop. Leya börjar med att reta Cleo, men Cleo är inte som Vilde och Hanna – hon biter tillbaka direkt.

Om Vilde vann drömhästen i första boken, så vinner hon drömkompisen i den här boken. Precis när man tror att Cleo inte kan bli bättre eller mer “drömkompisig” så ger hon Cleo en ny och ännu finare käpphäst OCH en egen kattunge!

Finns mycket att diskutera

Det här är en rolig och fartfylld fortsättning på den första boken i serien Vilde och käpphästarna … Och visst smittar entusiasmen för allt kul man kan ha med käpphästar. Gammaldags pyssel konkurrerar snabbt ut mobilspel och “paddor”, i alla fall för Cleo och Vilde!

Sedan finns det också mycket att diskutera i boken. Hur ska man vara för att vara en bra kompis? Hur mycket ska man säga ifrån? Är Cleo för snäll? Är Leya bara elak och avundsjuk? Är Vincent inte alldeles för gammal för Vilde? Och är det inte taskigt att bara vissa får priser i Cleos och Vildes käpphästtävling – borde inte ALLA få priser? Kravet är att gå en “clear round” – och det är bara en enda person som river, den allra minsta lilla flickan som har en för stor käpphäst, och henne avvisar Cleo och Vilde från banan efter att hon bara har hoppat två hinder.

Mer konflikter

.. Varför får hon inte hoppa klart? Hur känns det att vara minst och att vara den enda som inte får ett pris? Är inte Cleo och Vilde mycket taskigare än Leya? Är det mycket värre att vara taskig mot någon som är yngre än någon som är jämnårig, och som kan och vågar säga ifrån?

Det är fritt fram för diskussioner och de fortsätter länge efter att boken är slut! Och ja, det blir en fortsättning med fler käpphästar och mer konflikter mellan Leya och Vilde …

print

Våra samarbetspartners