MALIGNANT – betyder elak

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: James Wan
Skådespelare: Annabelle Wallis, Maddie Hsson, George Young, Michola Briana White, Jean Louisa Kelly
Premiär: 2021-09-10
Betyg: 2

James Wan är den halvbakade skräckfilmens mästare. Wan slog igenom 2004 med lågbudgetfilmen SAW, och han har förvisso gjort actionfilmerna FAST & FURIOUS 7 och AQUAMAN, men i övrigt har han bara regisserat skräckfilmer. Han har även producerat ytterligare några skräckfilmer. Och de känns alla rätt halvbakade. Ofärdiga. Det är något som saknas.

MALIGNANT, vilket betyder elak, ändrar inte mina åsikter om James Wan. Jag noterar att en del, främst amerikaner, hävdar att det finns kraftiga drag av Dario Argento i den här filmen. Nej, det håller jag väl inte med om. Om man nu inte tycker att det räcker med närbilder på en utstuderad kniv för att en film ska kännas som något av Argento.

Jag associerar snarare till Frank Henenlotters BASKET CASE. Och till Stephen Kings roman “Stark”. Här och var går det heller inte att låta bli att tänka på MATRIX. En skräckversion av MATRIX? Jo, lite grann så är det här.

Annabelle Wallis spelar Madison, som efter att ha misshandlats av sin man förlorar det barn hon var gravid med. Madison börjar även se mardrömslika syner. Hon ser olika människor bestialiskt mördas av en långhårig varelse iförd em lång, svart rock. Det är bara det att morden sker i verkligheten.

Två poliser spelade av George Young och Michole Briana White, utreder morden, och misstankarna riktas mot Madison, vars förklaringar känns alldeles för otroliga. Madison tror nämligen att det är hennes låtsaskompis från barndomen, Gabriel, som är mördaren. Det säger sig själv att poliserna inte tror på sådana dumheter.

Poliserna får dock tillfälle att strida mot Gabriel – och det är detta som gör att MALIGNANT känns som en skräckversion av MATRIX. Vilt skjutande och vilda slagsmål med en buseman iförd lång svart rock, och som upphäver tyngdlagen.

Det finna ett par bra scener i Wans film. Ett par inspirerade inslag. Men som helhet funkar denna alldeles för långa film inte. Det är mycket mörker, så pass mycket att det ibland är svårt att se något, och det är mycket blod, våld och splatter. Men det blir aldrig spännande eller otäckt. Det hela är lite för slickat, lite för plastigt. Det är något som saknas. Dessutom innehåller filmen alldeles, alldeles för många datoranimationer. Det här är så intetsägande att jag inte kommer på mer att skriva.

Zoë Bell har en liten roll som vred fånge.

Skriven 2021-09-12

print

Våra samarbetspartners