MALIGNANT – ett gediget om än inte inspirerat (skräck)jobb

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: James Wan
Skådespelare: Annabelle Wallis, Maddie Hsson, George Young, Michola Briana White, Jean Louisa Kelly
Premiär: 2021-09-10
Betyg: 3

James Wan kämpar på för att bli den mest aktive förkämpen för den moderna skräckfilmen. Han regisserar, producerar och skriver manus omväxlande med blick för genrens intentioner (The Conjouring),men lika ofta oinspirerat eller efterlämnande känslan av uppvärmd skåpmat.

Temat om att kunna förutse mord eller katastrofer är beprövat på film, och icke sällan med mycket lyckat resultat men till dessa svindlande höjder hör tyvärr inte James Wans senaste standard-skräckis. Historien är ofta rörig och förirrar bort sig bland skräckfilmens B-klichéer och standardaction utan att få fotfäste någonstans.

Skräckfigur löper amok

Madison drömmer mardrömmar om mord som sker i samma ögonblick i levande livet. Det hela har sitt ursprung i hennes barndom då hon blev adopterad och muterad, och som en siamesisk tvilling med en skräckfigur nu löper amok med omgivningen.

Fantasirikedom på bekostnad av kvalitet

Det är mycket blod för pengarna och högt tempo, men som motvikt är storyn så mycket blodfattigare. Jag är alltid villig att lägga ribban lågt för skräck och sci-fi, och låta kreativitet och fantasirikedom ge poäng på bekostnad av kvalitet och skådespelarprestationer, men ju mer namnkunnig regissören är ju mer stöter denna generositet på patrull.

Hollywoods nya scream queen?

Att Wan är på sin mammas gata kan vi väl köpa, och att han gör ett om inte inspirerat så väl gediget jobb utan att tillföra något nytt under solen. Och kanske kan Annabelle Wallis axla Jamie Lee Curtis fallna mantel som Hollywoods nya scream queen.

Skriven 2021-09-11

print

Våra samarbetspartners