DICK HARRISONs nya praktverk skildrar fantasieggande epok i svensk historia

Klicka på bilden, för att se hela bilden

År 1612 såg det mörkt ut för Sverige. Landet låg i krig på fyra fronter, ekonomin var usel och befolkningen led till följd av belägringar och härjningar. Men bara två decennier senare var scenariot fullständigt förändrat – Sverige hade utvecklats till en militär gigant, en stormakt. Hur läget kunde vända så snabbt, och vilka faktorer som definierade perioden, är föremål för Dick Harrisons nya standardverk Sveriges stormaktstid.

Dick Harrison berättar:
– I boken lyfter jag tidens speciella karaktärsdrag genom att berätta om livsöden som var utmärkande för stormaktstiden. Vad var det för strömningar, stämningar och företeelser som inte funnits tidigare? På vilka sätt påverkade dessa faktorer samhällsutvecklingen?

Skildringen tar avstamp i Karl IX:s regentperiod (1604–1611), en tid då det gick som allra sämst för Sverige och dess soldater. Det är nu som stormakten föds ur en kris och den svenska staten tillgriper desperata åtgärder för att inte gå under i alla de krig som landet befinner sig i.
Sveriges stormaktstid följer krigen och de stora förändringarna – till exempel framväxten av nya städer, näringar, stilar och ideal. Boken beskriver såväl fältslag som hovliv, barockens kultur och häxförföljelser.

På sedvanligt Dick Harrisonskt manér beskrivs den historiska utvecklingen på ett både spännande och pedagogiskt sätt. Det stora skeendet skildras initierat samtidigt som läsaren får möta enskilda människor i kampen för att få tillvaron och livet i stort att gå ihop.

Sagt om Sveriges stormaktstid:
”Harrison skriver lättillgängligt och texten präglas av en till synes helt genuin nyfikenhet att utforska, som smittar läsaren och skapar ett fantastiskt driv.”
BTJ, betyg 5 av 5

Precis som Harrisons maffiga Sveriges medeltid (2020), som rosades av kritiker och läsare, är detta en vackert och rikligt illustrerad bok som ger en heltäckande bild av epoken.

Släpps: 20 september
Släpps som ljudbok: 3 november (del 1), 10 november (del 2)

© Historiska Media

print

Våra samarbetspartners